Glazba

jimi hendrix

JIMI HENDRIX: Are You Experienced

by | Sep 2, 2023 | Glazba

Jimi Hendrix sa svojim bendom The Jimi Hendrix Experience objavljuje 1967. debut album Are You Experienced.  Zahvaljujući svom porijeklu iz Južnoafričke Republike, snimatelj Eddie Kramer uspio je srediti da album izađe odmah u toj državi, zloglasnoj po tadašnjoj rasističkoj politici apartheida.

Tadašnja tehnika snimanja lavirala je između MONO i STEREO načina. Pokazalo se da je  snimka albuma  u prvobitnom MONO izdanju dosta dinamički i zvučno slaba pa je u zadnjem tjednu kolovoza 1967.  izašlo mnogo kvalitetnije STEREO izdanje.

Album Are You Experienced sastoji se od 11 pjesama. Žanrovski i podžanrovski su one rock, hard rock, psihodelični rock, pa čak se i jazz rock („3rd Stone From The Sun“).

Otvara ga „Foxy Lady“ a zatvara „Are You Experienced“.

Iako su sve pjesme legendarne, posebno se mogu izdvojiti „Fire“  i  „Red House“.

CENZURA PRVOG IZDANJA

Prvo izdanje objavljeno u JAR-u bilo je cenzurirano, i to ne zbog pjesama koje su ostale netaknute, već je promijenjen omot. Na njemu se nije smio nalaziti crni glazbenik Jimi Hendrix. Taj omot je u podlozi crven, sa slovima The Jimi Hendrix Experience i Are You Experienced. Ostala izdanja za druga područja su na omotu imala tročlani bend. To  prvo izdanje iz Južnoafričke Republike danas je vrlo rijetki i skupi kolekcionarski primjerak. Zbog rastuće planetarne Jimijeve slave, tamošnja diskografska kuća je objavila drugo izdanje ispravnog omota. Tih primjeraka nema, a ako se pronađu na internet aukcijama, cijena nije mala – ovisno o ušćuvanosti od 300 $ na više.

Do danas je poznato 420 izdanja tog albuma (21 više nego 2022.)

THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE

Hendrixov tročlani bend, osim njega, činili su bubnjar Mitcha Mitchella i bas gitarist Noela Reddinga. Sva trojica su preminula: Jimi 1970. godine, Noel 2003. godine i Mitch 2008. godine.

Snimatelj Eddie Krammer je živ. Postao je legenda u toj profesiji. Radio je u Robert Plant i Electric Lady studijima za snimanje audio materijala. Ima 81 godinu.

Sam Jimi Hendrix svirao je i pjevao 9 godina – od 1962. i prvog benda Johnny Jones & The King Casuals, do smrti 18.9.1970.

DRAGA OPORBO, GOVORI VAM RADIO 101

DRAGA OPORBO, GOVORI VAM RADIO 101

Oči cijele nacije gledaju u vas i molimo vas da nas ne izdate. U protivnom će za 4 godine Hrvatska biti zemlja HDZ-a, umirovljenika i stranih radnika. Jer i ovo malo mladih radno sposobnih Hrvata će otići, a vi se onda igrajte države s Indijcima i Nepalcima. Otvoreno...

Parni Valjak otvara ZAGREB MUSIC FEST!

Parni Valjak otvara ZAGREB MUSIC FEST!

U Zagrebu ove godine ljeto počinje 30. svibnja uz Zagreb Music Fest, na Velikom jezeru Jarun. U tri dana očekuje se preko 30 tisuća ljudi, a festival otvara jedan od najvećih domaćih i regionalnih bendova, Parni valjak, kao headliner prve večeri. Otvorenje uz...