Teroristički napad u Beču osudili Plenković i Grlić Radman

Written by on 03/11/2020

Foto: vijesti.hrt.hr

Najmanje troje prolaznika ubijeno je u terorističkim napadima u središtu Beča. Ranjeno je 15 ljudi, od kojih sedmero teže,  a među njima i jedan policajac, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova.

Policija je priopćila da je u napadu poginulo troje prolaznikadvojica muškaraca i žena – a jednog napadača ubila je policija. Napadač je bio simpatizer ekstremističke skupine Islamske države. Bio je naoružan puškom i imao lažan pojas s eksplozivom. Pretražena je njegova kuća, a policiji je poslano oko 20.000 snimki.

Napad je počeo simultano na ukupno šest mjesta blizu središnje bečke sinagoge, sinoć oko 20 sati. Još uvijek nije jasno o koliko se napadača radi i za najmanje jednim i dalje se traga. Centar Beča proglašen je crvenom zonom. Škole su zatvorene, a građani pozvani da ostanu u svojim domovima i da izbjegavaju središte grada.

Kancelar Sebastian Kurz u 9 sati održat će hitan sastanak u vladi, a potom bi se trebao obratiti javnosti. Putem Facebooka se oglasila Islamska zajednica u Austriji i poručila kako je „duboko zabrinuta i zatečena“ ovim terorističkim napadom.

Napad su oštro osudili premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Grlić Radman. 

„Napad na Beč šokantno je djelo nasilja i mržnje. Hrvatska je u zajedništvu i solidarnosti s Austrijom, napisao je ministar na Twitteru, dok je na istoj mreži Plenković Austrijancima poručio “Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima”!

Napad su najstrože osudili Njemačka, Francuska i Europska unija. Francuski predsjednik Macron, čija je zemlja, prošli tjedan doživjela nekoliko takvih napada, kazao je: “Nakon Francuske i naši prijatelji su napadnuti. Ovo je naša Europa. Nećemo ustuknuti pred terorom, naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla“.

Napade su osudili i američki predsjednik Trump i njegov protukandidat na izborima Joe Biden. Trump je poručio da “napadi zla” moraju prestati, dok je Biden pozvao na jedinstvo u suprotstavljanju nasilju.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST