Sretan Prvi Maj!

Written by on 01/05/2019

Sretan vam Prvi Maj! Središnja proslava Međunarodnog praznika rada organizirana je u Maksimiru, a za razliku od prijašnjih godina, ova je prošla bez sindikalnih prosvjeda!

Uz karanfile i 60.000 besplatnih porcija graha s kobasicom, pancetom i suhom vratinom Zagrepčanke i Zagrepčani u Maksimiru su obilježili 1. Maj. U pratnji djevojaka u narodnim nošnjama i bubnjarima, gradonačelnik Bandić tamo je stigao jutros oko 10 sati.

Građanima je podijelio, kako je rekao najmanje 4 tisuće porcije graha te se požalio da mu trne desni zglob. Proslava je stajala nešto manje od milijun kuna:

U Maksimiru je bio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. On je ponovio stranački prijedlog po kojemu bi već od 1. siječnja iduće godine rasle sve plaće u Hrvatskoj i to tako što bi neoporezivi osobni odbitak povećali s 3800 na 5000 kuna.

U Maksimiru su bili i sindikati, ali ove godine nisu održali prosvjed. Trenutno su fokusirani na svoju referendumsku inicijativu „67 je previše“, koja se protivi odlasku u mirovinu sa 67 godina. I na taj način žele se izboriti za bolju budućnost svih radnika:

..rekao nam je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. Govoreći o položaju radnika danas, Novosel je upozorio:

Hoćemo živjeti kao ljudi, a ne kao robovi ili roboti, poručili su još sindikati umjesto tradicionalne prvomajske čestitke!

Istaknuli su da velika većina novih članica Europske unije ima rad do 65, a mnoge od njih i do niže dobi, dok su dob umirovljenja na 67 digle samo neke razvijene članice Unije, i to ovisno o produljenju životnog vijeka i o stanju na tržištu rada. „Ne želimo i nećemo biti miševi za vladine eksperimente”, jasna im je poruka.

..a mogu li radnici u Hrvatskoj biti zadovoljni, upitana je i predsjednica Grabar Kitarović?

Podsjetimo, Međunarodni praznik rada obilježava se diljem svijeta u znak radničke solidarnosti u borbi za bolja radna prava. Spomen je to i na krvlju ugušene prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886., kojima su se radnici bunili protiv izrabljivanja i tražili osmosatni radni dan i veće plaće.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST