Sretan 75. rođendan Ianu Gillanu

Written by on 21/08/2020

Foto: FB iangillanofficial

19. kolovoza glazbenik, pjevač, član kultne grupe Deep Purple, Ian Gillan proslavio je 75. rođendan.

Glasom visokog registra koji naročito dolazi do izražaja u baladi “Child In Time”,  Ian Gillan je sedamdesetih bio jedan od najpoznatijih rock pjevača. Iako danas njegov glas nije moćan i jak kao nekad, Ian je i dalje kultna hard rock pjevačka figura.

Pod utjecajem Elvisa Presleya, Ian Gillan je 60-ih pjevao u poluanonimnim i anonimnim sastavima od kojih se kvalitetom ističe Episode Six da bi se 1969. pridružio relativno novoj a perspektivnoj grupi Deep Purple, zamijenivši njihovog prvog pjevača Roda Evansa. Deep Purple su se tad već etablirali na sceni, posebice hitom “Hush”.

Sa Deep Purple Ian Gillan snima ključne hard rock albume, bitne za svakog ljubitelja rocka: “Deep Purple In Rock”, “Fireball”, “Machine Head”, “Who Do We Think We Are”, uz dva fenomenalna live albuma “Made In Japan” i “Made In Europe”.

Polovicom sedamdesetih napustio je Deep Purple. S njegovom zamjenom Davidom Coverdalom, Deep Purple su prvi put bili u Zagrebu u ožujku 1975.

Ian Gillan je napustivši Deep Purple, osnovao Ian Gillan Band, potom Gillan a kratko vrijeme je bio u bendu Black Sabbath. IGB je svirao a Ian pjevao neke uspješnice Deep Purple, “Woman From Tokyo”, “Child In Time”, “Smoke On The Water”.

U Deep Purple se vratio nakon sedamnaest godina, 1993. godine.

Do danas je član benda koji je nedavno objavio novi album “Whoosh”!

Ian Gillan je s Deep Purple snimio 16 albuma, sa Black Sabbath jedan, kao lider Ian Gillan Band i Gillan deset albuma, solo albuma je objavio sedam počevši s “Never Thunder” 1990., te uspješan “Dreamcatcher”1997. Bend Episode Six nije imao studijske već kompilacijske albume.

Prije dvije godine je osnovao grupu koja svira klasike rock n rolla, Ian Gillan And The Javelins koji su objavili dva albuma.

U svojoj glazbenoj karijeri do sad je Ian Gillan sudjelovao na najmanje 36 studijskih albuma.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST