Sabor osnovao istražno povjerenstvo za Agrokor i potvrdio tri nova ustavna suca

Written by on 11/10/2017

Foto: Screenshot Youtube

Sa 113 glasova “za”, 13 suzdržanih i 11 protiv, Hrvatski sabor je osnovao istražno povjerenstvo za Agrokor. Na čelu mu je bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić, a preostali članovi su SDP-ov Gordan Maras, Mostov Nikola Grmoja, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, te iz saborske većine HDZ-ovi Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, te HNS-ov Stjepan Ćuraj.

Osnivanju povjerenstva prethodila je burna rasprava, naime preostale klubove zanimalo je zašto i oni nisu zastupljeni u povjerenstvu. Među glasnijima bio je Zlatko Hasanbegović iz Neovisni za Hrvatsku. Pozivam predlagatelje da u Povjerenstvo uđu predstavnici i svih klubova razmjerno broju zastupnika. U protivnom ćemo ga držati obiteljskom farsom, eksperimentalnom velikom koalicijom s nadstrankom Konzum i dvojicom statistarekao je Hasanbegovć.

Unatoč pojedinim negodovanjima, Povjerenstvo je osnovano a potom su pojedinačnim glasovanjem zastupnika potvrđena i tri nova ustavna suca: Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec.

Podsjećamo, SDP-ovci su izbor ustavnih sudaca uvjetovali osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor: Mislim da je ovo tek početak teškog rada za bolju, pošteniju, odgovorniju i drugačiju Hrvatsku, u kojoj neće biti moguće sakriti 20 milijardi kuna bez da to itko zna, i u kojoj neće biti moguće napisati lex Agrokor bez da se to ikoga pita, rekao je čelnik SDP-a Davor Bernardić.

U jednoj od svojih današnjih objava, Ivica Todorić pozdravio je osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor i ponovno prozvao Martinu Dalić. Napisao je da će Dalić, nakon svega morati dokazivati nevinost što, tvrdi, neće biti nimalo lako s obzirom na količinu kriminala koji je potaknula s mrežom prijatelja i poslovnih partnera rastačući i crpeći novac iz Agrokora i ostvarujući nepripadnu korist.

Naime, Todorić je naveo da je upravo Dalić, kao čelnica jedne banke davala kredite s visokim kamatnim stopama Agrokoru. No, premijer Plenković u tome ne vidi ništa problematično. Martina Dalić je bila u bankarskom sektoru prije puno godina, rekao je premijer, kojemu također nije sporno ni to što se ministri Dalić i Marić nisu do kraja izjasnili oko sastanka s Todorićem.

Što očekujete od Vlade u trenucima kada sve više i više informacija upućuje na to da postoje ozbiljni problemi u koncernu, od toga da se prije nego što se donose bilo kakvi mjere, zakoni i odluke razgovara i nastoji utvrditi činjenice. Ta mistifikacija sastanaka tko je s kime bio i tko je s kime razgovarao je potpuno nebitna, ustvrdio je premijer.

Vezano uz sastanak vladinog povjerenika za Agrokor, Ante Ramljaka s predstavnicima fonda Knighthead koji su se održali prije nego je Ramljak postao povjerenik i preuzeo upravljanje nad posrnulim koncernom, Plenković je izjavio da za to nije znao. Podsjećamo, taj sastanak otvara sumnju da je fond Knighthead bio povlašten u odnosu na druge vjerovnike.

To je nešto što moramo vidjeti, ne vjerujem da je to nešto tako dramatično, niti bi bilo tko od strane Vlade činio nešto što bi moglo pridonijeti nekakvom ozračju u tom trenutku, panike na financijskim tržištima ili bilo čega drugoga, rekao je Plenković.

Inače, prva sjednica danas osnovanog saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor bit će već sutra, izjavio je predsjednik tog povjerenstva SDP-ov Orsat Miljenić. Kako će povjerenstvo funkcionirati i tko će sve biti saslušan saznajte ovdje:

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST