Preminuo Mory Kanté

Written by on 25/05/2020

Foto: https://morykante.com/

Preminuo je Mory Kanté, gvinejski glazbenik. Rođen je 29. ožujka 1950. Njegova obitelj je pripadala afričkoj kasti Griota čiji se pripadnici stoljećima bave glazbom. U mladosti je naučio svirati balafon, tradicionalni instrument.

Mory Kanté je istraživao zvuk i drugih afričkih instrumenata osim balafona, poput pet žičanog bolona, djembe i kore (kombinacija harfe i lutnje). U Abidjanu je snimio svoj prvi album 1981. na kojem je uspješno obradio u akustičnom aranžmanu internacionalne hitove. Emigriravši u Pariz, ovaj talentirani glazbenik se brzo snašao. Izlazi mu album Mory Kanté in Paris na kojem se našla prva verzija kasnijeg hita „Yeke Yeke“. Njegov je ogroman talent u Parizu prepoznat nakon koncerta na kojem je nastupio s elektrificiranom korom. Bio je i među trideset afričkih glazbenika koji su nastupili na Tam Tam For Ethiopia, koncertu koji je organizirao Manu Dibango.

Tom prilikom Mory Kantéa upoznao je Philippe Constantin, promotor i menadžer koji je u to doba otkrio mnoge talente i ponudio mu ugovor za album. Rezultat je ploča 10 Cola Nuts koju je koproducirao američki pijanist Davis Sancious i koju su hvalili kritičari a nominirana je za nagradu French Victoires De La Musique 1986. Krenule su i turneje, Europa, Južnoafrička republika, Mali, Senegal, SAD.

Pjesma „Yeke, Yeke“ ponovno je snimljena za album Akwaba Beach 1987. Postigla je fantastičan uspjeh, prodano je milijun single ploča i pola milijuna albuma. Pjesma je postala hit širom svijeta uz mnogobrojne elektroničke obrade. Uslijedio je album Touma 1990. godine, koji je u Francuskoj dosegnuo zlatnu nakladu, te nastupi na važnim svjetskim pozornicama i događanjima. Sagradio je vlastiti studio gdje je 1993. snimio album Nongo Village.

Leonardo Di Caprio ga je 2000. godine pozvao da napravi glazbu za film The Beach. Iste godine zamolbom Vatikana sudjeluje na festivalu povodom papinskog jubileja. Njegov album Tamala zauzeo je prva mjesta na top listama world music radijskih programa širom Europe. Tri godine kasnije u sklopu promocije albuma Sabou 2004. održao je koncert u dvorani „Vatroslav Lisinski“.

Mory Kanté je imenovan ambasadorom F.A.O.-a (Food and Agriculture Organization of the United Nations) 2001. godine, zbog njegovih napora u borbi protiv gladi i siromaštva.

Mory Kanté je umro 22. svibnja 2020. u gvinejskoj prijestolnici Conakry, u dobi od 70 godina. Patio je od kroničnih bolesti i često se liječio u Francuskoj, ali to više nije bilo moguće zbog pandemije koronavirusa.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST