Preminuo Florian Schneider, jedan od osnivača Kraftwerka

Written by on 07/05/2020

Foto: FB Kraftwerk, FOTOS:BOETTCHER – © KRAFTWERK2015

Preminuo je Florian Schneider član njemačkog elektroničkog kvarteta Kraftwerk.  Započeo je kao član dua Ralf & Florian zajedno sa svojim kolegom glazbenikom Ralfom Hütterom.

Duo Ralf & Florian bio je preteča grupe Kraftwerk čiji je utjecaj na globalnu elektroničku scenu nemjerljiv. U svojoj karijeri Kraftwerk su objavili deset albuma.  Pripremali su veliku američku turneju povodom pedeset godišnjice djelovanja u čemu ih je omela pandemija COVID-19.

Kraftwerk su sedamdesetih značajno utjecali na mnogobrojne glazbenike uključujući Davida Bowieja kojem su bili uzor,  posebno u doba njegove berlinske faze.  Na američkoj sceni inicirali su svojim singlovima i albumima pojavu electro-funk glazbe 80-ih. Novonastali  break dance plesači vrlo rado su ih uvrštavali u svoj repertoar.   

Florian je prvenstveno bio flautist no na albumima je skladao, svirao klavijature i programirao elektroničke instrumente. Njihovi koncerti su audio-vizualno spektakularni.  Albume su objavljivali dvojezično, na njemačkom i engleskom jeziku. Najznačajniji albumi  su Autobahn (1974), Trans-Europa Express (1977),  Die Mensch-Maschine (1978),  Computerwelt (1981).  Jedan od najpoznatijih  hitova iz 70-ih je „Die Roboter“ dok su osamdesete obilježene njihovom fascinacijom biciklističkim sportom u  „Tour De France“ (1983)  uspješnici.  


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST