potres u zagrebu

Written by on 22/03/2020

Više snažnih potresa zatreslo je jutros Zagreb!

Jutros u 06:24, Zagreb je zatresao najjači potres u posljednjih 120 godina. Potom je uslijedilo nekoliko slabijih. Epilog: Jedna petnaestogodišnja djevojčica je u teškom stanju, nekoliko građana je ozlijeđeno, a u centru grada vidljiva je osjetna materijalna šteta, uglavnom na starim zgradama s lošom fasadom.

PODLOGA

Prvi potres, snage 5,5 po Richteru, dogodio se 6 sati i 24 minute, na dubini od 10 kilometara. Nakon njega, u 7 sati zabilježen je potres snage 4,8 po Richteru te treći, oko 7 i 40, snage 3,4 po Richteru. 

Premijer Andrej Plenković je još jednom pozvao sve da se pridržavaju mjera propisanih od strane nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić je objasnila kako nakon snažnog potresa često uslijedi nekoliko manjih, no da ih seizmologija kao znanost ne može predvidjeti.

Kako je za HRT potvrdio ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić, u potresu je teško ozlijeđena 15-godišnja djevojčica koja je na intenzivnom liječenju.

Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić izjavio je u nedjelju kako je u KBC-u nakon potresa situacija pod nadzorom, a najviše je stradala stara zgrada na Šalati, odakle su pacijenti privremeno izmješteni u zgradu Poliklinike koja je novije gradnje i sigurna je, dok su djeca iz Klinike za porode u Petrovoj zbrinuta u KB-u Dubrava, a trudnice u ostalim dijelovima bolnice koji su sigurni, rekao je Ćorušić za N1.

U tijeku je saniranje teških šteta nastalih jutrošnjim potresima, aktivirane su sve nadležne službe, kojima pomaže i vojska.

Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

Pozivaju se ponajprije oni koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, da se odmah jave na posebnu liniju Grada kako bi se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku. Također svima koji su ostali bez krova nad glavom osiguran je smještaj, za sada je to Studentski dom Cvjetno naselje, na adresi Odranska ulica 8. U slučaju potrebe osigurat će se dodatni smještajni kapaciteti.


Kroz besplatni broj 0800 8805 osigurana je i sva druga potrebna asistencija našim sugrađanima koji su pretrpjeli potresom uzrokovane štete.

Označeno s

Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST