O Radiju 101

Radio 101 s emitiranjem je započeo početkom svibnja 1984. godine pod nazivom Omladinski radio. Kao službeni datum početka emitiranja odabran je 8.5.1984. Jedan od ključnih inicijatora Silvije Vrbanac mjesecima prije svibnja 1984. povremeno je emitirao raznoliki program na „Radio Šlicu“, maloj ilegalnoj radio postaji s odličnim glazbenim i provokativnim verbalnim intervencijama.

Prva lokacija Radija 101 bila je u Studentskom domu na Savi. Neposredno prije Univerzijade u Zagrebu 1987. Stojedinica je preselila na lokaciju Gajeva 10 u centru Zagreba na kojoj i danas djeluje.
Smatra se da je na Radiju 101 sveukupno radilo više od 1200 ljudi, kako novinara i glazbenih urednika tako i vanjskih suradnika. Radio 101 kroz povijest je imao čak 10 redakcija. Kroz prostorije Radija 101 prošli su ljudi koji su danas  poznate osobe političkog, kulturnog i društvenog života.

Mnoge emisije Radija 101 po prvi put su se čule u nekom programu ne samo bivše države Jugoslavije već i u ovom dijelu Europe. Poznati One Man Music Show u kojem jedan čovjek radi na nekoliko pozicija kao tehničar, glazbeni urednik, i voditelj, postaje općepriznati broadcasting standard. Po prvi put u radijskom eteru voditelj odnosno DJ je pazio da se glazba ne preklapa s njegovom govornom intervencijom. Taj način rada ubrzo postaje obrazac u vođenju programa na drugim radio postajama.

Radio 101 postavljao je standarde i u informativnim emisijama. Aktualni 101 koji se kao središnja informativna emisija emitira i danas, Kronika dana (danas Tema dana) te nekadašnji Parlament Show prepoznatljivi su formati Radija 101. U zabavnom pogledu krajem 80-ih upravo nevjerojatnu popularnost dobivaju programi Mamuti, Zločesta djeca a nešto kasnije Špičeki.

Kontakt emisije poput Retrovizora i Gost-I-One dosezale su sam vrh tadašnje radijske produkcije.

U glazbenom izričaju Radio 101 utire put za nove pravce. Najmanje pet tematskih emisija bile su po prvi put emitirane u bivšoj državi i to upravo u programu Radija 101. Electro-Funk premijera (kasnije Rap Attack) urednika Slavina Balena je prva radijska rap emisija na ovim prostorima. Rap program Blackout koji je započeo 90-ih godina i dalje je pojam emisije s tom vrstom glazbe. Van struje je prva glazbena emisija koja obrađuje alternativnu glazbu te Rock antologija, koja se još uvijek emitira u programu Radija 101 i to neprekidno od prosinca 1984. je prva potpuno rock tematska te ujedno danas najstarija regionalna rock emisija. Nešto kasnije od Rock antologije, pred kraj osamdesetih, u eteru se javlja prva prava hard-rock i metal emisija nazvana High Voltage. Uređivala ju je Renata Belc-Krog te razgovarala s mnogim glazbenim imenima.
Večernji program subotom donosio je klupsku glazbu, a nasljednik takvih emisija danas je Radio 101 In The Mix. Radio 101 oduvijek je promovirao domaću glazbu, mnogobrojni danas poznati izvođači imali su svoj debi u emisiji domaće glazbe Cener, koja se emitira i danas, a u njoj svoje mjesto prolaze novi, medijski neeksponirani bendovi.

Tijekom Domovinskog rata, Radio 101 emitira iz Sunje usprkos neprijateljskim napadima i stalnoj opasnosti. Prestankom rata započinju problemi na Stojedinici koji kulminiraju u studenom 1996. Tadašnja vlast željela je Radiju 101 oduzeti koncesiju. Zahvaljujući urednicima a posebno Zrinki Vrabec, Silviju Vrbancu i urednicama tjednog političkog programa Week Report, Zinki Bardić, Nataši Magdalenić i Silviji Šeparović te iznad svega slušateljima i građanima Zagreba i cijele Hrvatske, to je uspješno spriječeno. Skup podrške Stojedinici na Trgu bana Josipa Jelačića smatra se najvećim političkim skupom ikad održanim u Hrvatskoj, a na njemu je bilo oko 100 tisuća ljudi.

Radio 101 je i danas beskompromisan, bez cenzure, urban i drugačiji. Ponosimo se svojim slušateljima koji su stali uz nas kada je bilo najteže, a s nama su i danas. Jer Radio 101 je jednostavno više od radija.RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST