Neil Young prodao autorska prava svojih pjesama

Written by on 16/01/2021

Čuveni pjevač i tekstopisac Neil Young nedavno je investicijskom fondu Hipgnosis Songs Fund prodao 50% autorskih prava na svoj cjelokupan glazbeni opus.

Autorska prava na ukupno 1180 pjesama ovog kanadskog folk rock glazbenika plaćena su 150 milijuna $.

Ovo je peta transakcija između Hipgnosis fonda i glazbenika. Oni su već prije stekli udio u autorskim pravima grupa Blondie i Chic te producenta i DJ-a Marka Ronsona i poznatog pjevača Barryja Manilowa.

Vlasnik Hipgnosisa Merck Mercuriadis veliki je štovatelj rock glazbe. Prije nego je osnovao Hipgnosis, surađivao je sa Eltonom Johnom, Beyoncé, bendovima Guns ‘N’ Rose i Iron Maiden. Njegovo mišljenje da je investiranje u glazbu vrlo unosno a autorska prava su stabilan izvor prihoda pošteđena turbulentnim promjenama na tržištu. Prodaja autorskih prava su narasla od početka pandemije.

Hipgnosis je nedavno kupio kompletna autorska prava na 161 pjesmu Lindseya Buckinghama iz benda Fleetwood Mac dok je njihova pjevačica Stevie Nicks svoj opus prodala konkurentskoj kompaniji Primary Wave Music za 80 milijuna $.

Treća velika kompanija Universal Music je u prosincu 2020. godine otkupila cjelokupna autorska prava na 600 pjesama čuvenog Boba Dylana. Nisu poznati točni podatci no smatra se da je ova transakcija oko 400 milijuna $.

Universal je već vlasnik cijelog ili djelomičnog opusa Brucea Springsteena, Kendricka Lamara, Billie Eilish i Post Malonea.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST