Nakon Tita odlazi i Masaryk?

Written by on 05/09/2017

Jučer je jedan kompleks pao sa leđa Zlatka Hasanbegovića. Nakon što se već godinama bori za promjenu imena jednog od najljepših zagrebačkih trgova, jučer je, kako bi 100%  bio siguran da je ploča sa imenom maršala Tita uklonjena „kao slučajno“ prošao je pored radnika koji su je skidali.

Slučajno sam došao. Živim u blizini i prijatelj mi je javio da skidaju ploču. Došao sam kako bih se samostalno uvjerio da ploča odlazi, rekao je Hasanbegović i priznao da je dobar osjećaj vidjeti kako skidaju ploču.

No tu možda ni neće biti kraj jer je Hasanbegović najavio: Sastavit ćemo novo povjerenstvo stručnjaka koje će odlučiti o preimenovanju Masarykove ulice. Ono što mogu istaknuti je kako Odbor neće biti mjesto ničijeg političkog ekshibicionizma.

Valja podsjetiti i kako nije samo Hasanbegoviću zasmetao češki filozof i političar Tomaš Masaryk. Prvi su se toga dosjetile ustaše 1941. godine, a smetao je i dijelu HDZ-a 2013. godine kada je na sličnu ideju  došao Tomislav Jelić koji je predlagao  da se Masarykova ulica u Zagrebu preimenuje u Ulicu Stjepana Đurekovića.

Reagirao je Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva i obrazložio zašto ulicu ne bi trebalo preimenovati te između ostaloga naveo kako je sociolog, filozof i političar, utemeljitelj i prvi predsjednik Čehoslovačke Tomáš Masaryk bio istinski demokrat i humanist za kojeg demokracija nije bila samo tehnika ili oblik vladanja, nego i mogućnost ostvarenja moralnih zakona.

Što na ideju o preimenovanju Masarykove ulice kaže danas, poslušajte ovdje:

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST