Kvaliteta zraka u Zagrebu i dalje vrlo loša

Written by on 16/01/2020

Foto: GlasIstre.hr

Kvaliteta zraka u Zagrebu i danas je jako loša.

Pokazali su to podaci Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, prikupljeni na mjernoj postaji Zagreb-3, smještenoj u Dugavama. Tamo je ponovno zabilježena velika koncentracija lebdećih čestica te prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom. Naime, ona je jutros iznosila duplo više.

Jutarnji javlja kako je kvaliteta zraka u Zagrebu loša već 15 dana, te da situacija nije kritična samo u Novom Zagrebu, već je ista u cijelom gradu. Povlačenje je navodno započelo već jučer, no izostanak vjetra doveo je do zadržavanja visokih koncentracijskih čestica.

…rekla nam je bivša ministrica zaštite okoliša Mirely Holy i dalje dodala:

I aktualni ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je zabrinutost zbog loše kvalitete zraka u Zagrebu, te je za tu pojavu naveo iste razloge kao naša sugovornica. Ćorić je ustvrdio i da je javnost o lošoj kvaliteti zraka na vrijeme obaviještena.

Dodao je i da on kao ministar kratkoročno po tom pitanju ne može napraviti ništa:

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pak poručuju kako stvari “nisu alarmantne”, te da je to sve skupa samo upozorenje koje nam govori da je potrebno mijenjati određene životne navike. Ipak, bivša ministrica upozorava..

Naime, ulaskom u krvotok čestice mogu prouzročiti brojne zdravstvene probleme, pogotovo ako za sebe imaju vezane štetne spojeve poput metala. Najveći rizik predstavljaju za djecu, starije osobe i kronične bolesnike.

..rekla nam je doktorica Ivana Hrga, voditeljica Odjela za životni i radni okoliš pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Podsjetimo i da zagađenjem zraka nije pogođen samo Zagreb..

Naime, stanje u regiji još je gore, Sarajevo i Beograd našli su se našli na vrhu liste gradova s najzagađenijim zrakom. Prema podacima portala AirVisual, Beograd je danas na 4. mjestu najzagađenijih gradova u svijetu, dok je Sarajevo na trećem, nakon što je jučer bio na onom najnepoželjnijem, prvom.

Policija je tako u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zabranila korištenje vozila s Euro2 normom te korištenje krutih goriva i teških ulja. Građanima je preporučeno nošenje maski za lice, a vlasti kantona Sarajevo dopustile su zatvaranje škola ukoliko to bude potrebno.

Je li ovo sve povezano i s klimatskim promjenama?

U svakom slučaju, sa klimatskim promjenama svi se moraju pozabaviti jer ukoliko nešto ne počnemo raditi danas, sutra će biti prekasno, zaključila je Holy.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST