Inicijativa Škola za sve prosvjedovala na Europskom trgu

Written by on 14/09/2019

Foto: HRT

Inicijativa Škola za sve  prosvjedovala je na Europskom trgu u Zagrebu. Prosvjednici od Vlade i Ministarstva obrazovanja traže ravnopravnost i jednake mogućnosti za svu djecu u odgojno-obrazovnom sustavu.

Inicijativu čine roditelji djece s teškoćama, pomoćnici u nastavi, učitelji, socijalni rehabilitatori kao i niz udruga i građanskih inicijativa. Premijeru Plenkoviću uputit će pismo u kojem ga upozoravaju na činjenicu da se opet ponovilo da na početku školske godine djeca s poteškoćama nemaju pomoćnika u nastavi. Također su istaknuli kako su brojna rješenja kojima se pomoćnici odobravaju stigla u zadnji čas te se ni roditelji ni škole nisu mogli adekvatno i na vrijeme pripremiti.

Predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Iva Tadić rekla je kako prosvjedom žele poručiti da sva djeca imaju pravu na jednakost i da im se treba omogućiti ravnopravno školovanje te da se trebaju ispoštovati sva radna prava pomoćnika u nastavi.

 

…kazala je Iva Tadić,predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi

Prava nas pomoćnika u nastavi se krše, veći broj pomoćnika u nastavi financira se bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, ali pojedine jedinice lokalne samouprave samovoljno krše njihova radna prava jer im isplaćuju puno manju satnicu od dogovorene , naglasila je Iva Tadić.

Pomoćnici u nastavi nemaju pravo na putne troškove, nemaju isplatu božićnice i regresa na koje su aplicirale, a izlete i školu u prirodi sami moraju platiti, iako u pravilnicima piše da moraju nazočiti takvim aktivnostima i da te troškove snosi osnivač.

Bez ikakvog odgovora i rješenja prije početka školske godine ostalo je 600 djece u Centrima za odgoj i obrazovanje, a 185 djece u redovnom sustavu obrazovanja je ostalo je bez pomoćnika iako su to pravo do sada koristili.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST