Preko 20 milijardi manja imovina Agrokora, Ramljak podnio kaznenu prijavu

Written by on 09/10/2017

Foto: Screenshot N1

Nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak krajem prolog tjedna objavio revidirane financijske izvještaje za glavne Agrokorove kompanije, danas je, kako je najavljeno, izašao sa zbirnim podacima za cijeli koncern, koji su dali sliku o ukupnom poslovanju, ali i eventualnoj kaznenoj odgovornosti ključnih osoba.

Prije toga, ponovno se oglasio bloger Todorić te zaprijetio kaznenom prijavom protiv Ante Ramljaka.

Zbog saznanja koja imam, osobno ću, zbog nezakonitih radnji, DORH-u kazneno prijaviti Antu Ramljaka. Imam saznanja da je izvanredni povjerenik, uz potporu Vlade, čovjek izvan zakona. Isto tako ću prijaviti ljude iz Agrokora koji su u Koncernu napravili ogromnu štetu radi vlastitih interesa, napisao je među ostalim Ivica Todorić.

Potom su na vidjelo izašli podaci. Imovina koncerna Agrokor manja je za više od 20 milijardi kuna, pokazalo je cijelovito izvješće revizije PricewaterhouseCoopers za Agrokor grupu.

Zaključak: 2,9 milijardi kuna neiskazanih obveza po kreditima, 2,3 milijarde kuna neprikazanih operativnih i financijskih troškova i reklasifikacija 2,1 milijardi kuna novca i novčanih ekvivalenta. Ukupno umanjenje kapitala kroz razne ispravke 21,7 milijardu kuna i u ovom trenutku gubitak je iznad vrijednosti kapitala – 14,5 milijardi kuna, izvijestio je Ante Ramljak.

Nakon ovih nalaza angažirali smo forenzičku kompaniju koja bi trebala ispitati svaku stavku prikrivenih troškova i pokazati nam gdje je razlika u novcu stvarno otišla, dodao je Ramljak i još izvijestio:

Podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba i dalje je na DORH-u da odradi svoj dio zadatka. Govorim o 2016., podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba koje su u 2016. sjedili u Upravi.

Komentirajući pak konstantne optužbe koje protiv njega iznosi Ivica Todorić, Ramljak je rekao da je od prvog dana zauzeo stav da na te blogove ne odgovara, jer ne misli s Todorićem voditi polemiku kroz medije: Njemu je najteže, sam zna što je ovdje bilo i stvarno mu nikad u nijednom trenutku nisam želio loše. On je u situaciji da brani sebe napadom i mislim da će na nekom drugom mjestu morati odgovoriti na puno pitanja.

Inače, pozajmice tvrtki Ivici Todoriću su išle 2015. i 2016., a sigurno ih ima i za druge godine. One iznose oko dvije milijarde i 600 milijuna kuna, što sad isto pokušavamo naplatiti, rekao je Ramljak utvrdivši da je sve izgledalo fantastično dok nije puklo.

O prebacivanju privatnih troškova na kompaniju, Ramljak nije želio detaljno govoriti, tek je kazao da je tu bilo i ljetovanja i mondenih ljetovališta i helikoptera i raznih drugih troškova.

Na upit je li možda sve ovo o čemu su im pomogle kolege iz PricewaterhouseCoopersa trebala doznati Porezna uprava, odgovorio je: Tko je sve to morao znati i koje su to institucije morale znati – ne znam. Ja imam svoje mišljenje o tome, a da li će biti jako puno civilnih tužbi, da, ja sam u to uvjeren.

Ramljak garantira da nijedan građanin Hrvatske neće plaćati ove dugove, a dodao je i da je podacima revizije jako iznenađen: Bio sam konzultant u jako puno kompanija u Hrvatskoj. Iznenadio me iznos koji je godinama bio sakriven. Svi smo znali da ima nekakvih problema s ovom grupom, svi smo to znali, ali kako se to uspjelo tako lako prikriti svih tih godinama. To me najviše iznenadilo.

Nakon izvješća koje je pokazalo da je imovina koncerna Agrokor manja za više od 20 milijardi kuna, javnosti se obratio šef SDP-a Davor Bernardić:  Postavlja se pitanje kako je bilo moguće svih ovih godina da se kroz knjige vodi gubitak. Nije u tome očito bio sam Todorić, mnogi su mu pomagali i očekujemo da se utvrdi odgovornost.

Dobro je da ovakve situacije u Hrvatskoj više neće biti moguće, ustvrdio je Bernardić te poručio da je Plenković umjesto 40 tisuća radnih mjesta spašavao samo jedno radno mjesto, ono ministra financija Zdravka Marića, pa je upitao: Tko je lagao? Plenkovićev ministar financija Marić ili Plenkovićev povjerenik Ramljak?

O svemu se oglasila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić poručivši da su Ivica Todorić i uprava očigledno vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga: Ova izvješća jasno pokazuju da je Todorić ne samo odgovoran za sastavljanje izvješća, nego i kriv za sve što se događalo i Agrokor dovelo na rub stečaja.

 Primjenom lex Agrokora očuvana je stabilnost gospodarstva i stvoreni su uvjeti za nastavak gospodarskog rasta, dodala je Dalić a na upit je li Porezna uprava za ovakvo poslovanje trebala znati, odgovorila je: Meni je teško reći je li porezna Uprava trebala znati za to. Danas smo vidjeli revizorsko izvješće. Zašto i na koji način banke u analizi prethodnih godina nisu opazile nedostatke ne znam, zašto ih nisu opazila financijska tržišta ne znam. Ove izvještaje pripremila je ugledna tvrtka i zašto i na koji način to nije bilo detektirano od prethodnih revizora teško mi je reći.

Inače, HDZ i SDP, navodno su napokon postigli dogovor oko istražnog povjerenstva za Agrokor i ustavnih sudaca. Prema njemu, u srijedu bi se najprije glasovalo o članovima istražnog povjerenstva a potom o izboru tri suca Ustavnog suda.

Ne dođe li u međuvremenu do promjena, čelnici klubova dviju stranaka Branko Bačić i Arsen Bauk trebali bi sutra zajednički objaviti da su se uspjeli usuglasiti. Ja ću na brački, Bačić će na korčulanski, a sa strane netko može i prevoditi, rekao nam je o tome Bauk.

Podsjećamo, već je ranije dogovoreno da bi u povjerenstvu bili iz HDZ-a Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, iz redova SDP-a Orsat Miljenić i Gordan Maras, te Nikola Grmoja iz Mosta, Stjepan Čuraj iz HNS-a i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. Predsjednik povjerenstva, koje bi s radom počelo 30. listopada, bio bi pak SDP-ov Orsat Miljenić.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST