Gitara Kurta Cobaina postigla rekordnu cijenu na dražbi

Written by on 23/06/2020

Gitara Kurta Cobaina, pjevača grupe Nirvana, postigla je rekordnu cijenu na dražbi aukcijske kuće Julien’s Auction. Radi se o gitari Martin D18-E model 1959 na kojoj je Kurt Cobain svirao na poznatom MTV Unplugged koncertu, pet mjeseci prije nego je tragično preminuo 1994.

Početna cijena od milijun dolara u rekordnom vremenu je dosegnula 6.010.000 dolara, najvišu ikad dosad postignutu za neku gitaru.  Kupio ju je australski biznismen Peter Freedman, vlasnik tvrtke za proizvodnju mikrofona Rode Microphones.

“Napravio sam dobar posao. Ne namjeravam je čuvati i gledati već je dati na korištenje poznatim glazbenicima na njihovim turnejama i snimanjima  pa je poslije ponovno prodati. Gornja granica cijene nije postojala, dao bih i više za nju” , izjavio je Peter Freedman.

Sama gitara je dorađeni custom model kojoj je Kurt Cobain zamijenio postojeći pick up novim modelom Bartolini  uz dodatnu dekoraciju. Snimka MTV koncerta je objavljena na albumu koji je dosegnuo broj 1 američke top liste na kojoj je proveo nevjerojatnih 472 tjedana. Sa albuma je objavljen single hit, cover Davida Bowieja,  “The Man Who Sold The World”.

Označeno s

Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST