Država će se žaliti na odluku o istospolnim posvojiteljima

Written by on 07/05/2021

Foto: Dugine obitelji

Država će se žaliti na odluku o istospolnim posvojiteljima, doznaje Jutarnji list. Naime, resorno Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike žalit će se na odluku Upravnog suda, koji je poništio rješenje nadležnog Ministarstva i zatražio novi postupak jer u odbijenici životnim partnerima Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću nije obrazloženo zašto nije u interesu djece da se njima dodijeli status posvojitelja.

Europa je inače o toj temi podijeljena – liberalna zapadna Europa zakonski je omogućila posvajanje istospolnim parovima u posljednjih desetak godina, dok su na istoku tradicionalistički pokreti u više zemalja uspjeli ubaciti u ustave da je brak isključivo institucija koja legalizira odnose muškarca i žene te time zabraniti istospolne brakove i posvajanje djece.

U prosjeku, 76 posto građana EU vjeruje da bi LGBT osobe trebale imati ista prava kao ostali građani, prema ispitivanju Eurobarometra iz 2019. No, riječ je o velikom jazu unutar Europe – u Švedskoj taj broj doseže 98 posto, dok je Hrvatska na drugom kraju ljestvice, sa samo 44 posto.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST