Dani europske baštine 2019

Written by on 17/10/2019

MUO – MUZEJ DOBROG ZVUKA PREDSTAVLJA VIOLINU POCHETTE NAKON SVEOBUHVATNE RESTAURACIJE

U sklopu manifestacije „Dani europske baštine 2019.“, u petak 18. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt biti će predstavljena Zbirka glazbenih instrumenata Muzeja za umjetnost i obrt. Pod već poznatim sloganom Muzej dobrog zvuka Vam predstavlja… s početkom u 18 sati, publici će, kroz vodstvo kustosice Antonije Dejanović, voditeljice Zbirke glazbenih instrumenata, uz popratni interaktivni glazbeni program, biti predstavljena violina pochette iz fundusa MUO. S obzirom da se glavnina zbirke zbog osjetljivosti materijala čuva u depou muzeja, izbor iz Zbirke glazbenih instrumenata bit će prikazan u digitalnom obliku, te će na ovaj način biti omogućen pristup podacima široj javnosti i istraživačima.

Violina pochette je instrument sagrađen najvjerojatnije tijekom 17. stoljeća u Njemačkoj. Riječ je o vrsti instrumenta kojeg su u baroku često koristili učitelji plesa za vrijeme održavanja svojih poduka. S obzirom da je njihova primarna namjena bila zapravo glazbena pratnja obično su bile građene u manjim dimenzijama od drugih tipova violina.
Priču o džepnoj violini u kontekstu razvoja gudačkih instrumenata u 16., 17. i 18. stoljeću, razlike između barokne i suvremene violine te o problematici povijesno obaviještene izvedbe ispričat će studentice muzikologije Muzičke akademije u Zagrebu, Ana Maria Kos i Timna Bjažević pod mentorstvom dr. sc. Ivana Ćurkovića, doc. Interaktivno izlaganje biti će popraćeno nastupom Urbana Jermana, studenta studija violine na Muzičkoj akademiji u klasi prof. art. Anđelka Krpana. Zajednički će ispričati priču na edukativan, interaktivan i zabavan način kojim će demonstrirati violinističke tehnike, gudala s obzirom na razlike između baroknog i ranijih razdoblja, te razdoblja od kraja 18. stoljeća nadalje.

Počeci stvaranja Zbirke glazbenih instrumenata MUO sežu u tridesete godine 20. st., u vrijeme djelovanja ravnatelja Vladmira Tkalčića i tadašnjeg intenzivnog nadopunjavanja fundusa čitavog Muzeja za umjetnost i obrt, kako općenito s novim akvizicijama tako i s novim zbirkama. Početni fond zbirke prikupljen je otkupima i darovima pojedinaca kako iz zagrebačkog tako i hrvatskog kulturnog i muzičkog okružja. Gotovo usporedno s utemeljenjem muzejske zbirke, u trajnu pohranu Muzeja za umjetnost i obrt ulazi i zbirka glazbenih instrumenata Hrvatskog glazbenog zavoda koja se zapravo od samog početka promatra kao integralni dio same muzejske zbirke. Iako se u zbirci nalaze različiti instrumenti, najzastupljeniji su instrumenti koji pripadaju grupama kordofona i aerofona.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST