Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Written by on 18/11/2020

Foto: Vukovar facebook

Hrvatska se s tugom i ponosom prisjeća najtežih dana u svojoj neovisnosti – žrtve Vukovara i Škabrnje.

U Vukovaru se obilježava 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991.

…rekao je prije početka Kolone sjećanja premijer Plenković i poručio da će Vlada nastaviti pomagati Vukovarcima i dati doprinos razvoju grada:

U Vukovaru je i predsjednik Sabora Jandroković koji je kazao: Došli smo iskazati poštovanje gradu i osuditi zločin:

Što se tiče predsjednika Milanovića, on neće sudjelovati u Koloni sjećanja, već će u 11 sati položiti vijenac kod spomen-obilježja Ovčara.  

Vukovar je pao prije 29 godina. Slabo naoružani hrvatski branitelji čak 87 dana odolijevali su opsadi bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Grad je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a protjerano je oko 22.000 nesrba.

U tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2.717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba. U spomen na njihovu žrtvu, ulicama Vukovara od 10 i 15 proći će Kolona sjećanja. Zbog pandemije, preporuka je da u Koloni bude 500 ljudi, no očekuje se da će ta brojka biti veća.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST