Bosni i Hercegovini nedostaje najmanje tisuću graničnih policajaca

Written by on 03/08/2019

Foto: N1

Bosni i Hercegovini nedostaje najmanje tisuću policajaca! Iscrpljeni smo, ne možemo više kontrolirati granicu i masovni priljev migranata, poručio je ravnatelj Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić.

Da bismo učinkovito pokrili oko 600 kilometara granice prema Srbiji i Crnoj Gori graničnoj policiji BiH nedostaje najmanje 1000 policajaca!

 

…rekao je Galić za naš Radio

 

Pripadnici Granične policije BiH svakodnevno obavljaju provjere na 83 međunarodna i pogranična prijelaza na kojima je angažirano čak 85 posto od ukupnoga broja graničnih policajaca! Samo za redovite poslove na granici bez angažmana oko migranata graničnoj policiji Bosne i Hercegovine nedostaje 370 policajaca.

 

Drugi pravac djelovanja je kontrola i nadzor „zelene granica“

 

Galić je za usporedbu naveo primjer Uprave za granicu Hrvatske koja ima na raspolaganju oko šest tisuća službenika, što je tri puta više u odnosu na 2051 graničnog policajca u BiH.

 

…komentira nam europarlamentarka Željana Zovko

 

Graničnoj policiji BiH su žurno potrebni sofisticirani senzorski i radarski sustavi za nadzor i praćenje u dnevnim i noćnim uvjetima i otkrivanje ilegalnih prijelaza, posebne kamere, dronovi, vozila za praćenje i nadzor, mobilna oprema za izravni pristup bazama podataka, kao i oprema za graničnu kontrolu namijenjenu za detekciju ljudi u skrivenim prostorima.

 

…naglasila je Zovko

 

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u BiH je od početka godine ušlo oko 30.000 ilegalnih migranata. Uglavnom su smješteni na području Bihaća i Sarajeva, a od prije nekoliko dana primijećen je znatno veći broj stranih državljana na području Tuzle.

 

Među osam tisuća “ilegalaca” vraćenih s granice bilo je najviše Pakistanaca, Iračana, Iranaca, Afganistanaca i Sirijaca, pri čemu je jasno da su to većinom ekonomski migranti. Taj se kontinuitet ne smanjuje , upozorio je na kraju Galić.

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST