Blog Mladena Bomoštara: Zovite Josipu

Written by on 06/09/2017

Novim izvođačima nije lako doći do ljudi.

Zatvoreni krug “nisi na radiju ako nisi hit, a ne možeš biti hit ako nisi na radiju” teško je probiti. Opcija korištenja YouTubea ili društvenih mreža može upaliti, ali i ne mora. Nije lako.

Na Radiju 101 smo ponosni da, koliko god možemo, pružamo priliku novim dobrim bendovima. Odlična platforma za promociju je naš Cener. Top lista otvorena i za izvođače koji rade prve samostalne korake na našoj glazbenoj sceni. Puno je odličnih bendova preko Cenera došlo prvi puta do slušatelja. Tako sam ja otkrio Country Strike.

No, na žalost, ogromna je lista bendova koji odlično zvuče i imaju odlične pjesme, a nisu uspjeli. Možda se dotaknem te liste u jednom od budućih blogova.

I kako napraviti da prvi glazbeni koraci novog izvođača ne budu i jedini?! Možda imam rješenje.

Postoji pjevačica koja je pretvorila u zlato sve što je dotakla: Josipa Lisac.

Posljednji u nizu njenih uspjeha je suradnja sa Chuijem “Tebi putujem” koja je pregledana više od sto tisuća puta, a siguran sam da tu nije kraj:

Prije toga, tu je bila suradnja s grupom Quasarr “Ljubav”, koja im je donijela Porina u kategoriji najbolje vokalne suradnje. Ne slažem se često s pobjednicima na Porinu, ali ovo je potpuno zasluženo osvojena nagrada:

Stoka i Josipa Lisac s pjesmom “Ritam Grada” imaju oko milijun pregleda (ako se zbroje razne verzije spota na YouTubeu):

Josipa je savršena i u funku, a dokazala je to još 1994. godine na albumu “Priroda i društvo” s Dinom Dvornikom:

Boa je surađivala s Josipom čak dva puta. “Kao mir” je ostao jedan od najvećih hitova Boe u njihovoj novijoj karijeri. Možda i najveći:

Flyer su obradili “O jednoj mladosti”, i morali su, naravno, uključiti i Josipu:

A ni Cubismo nije mogao obraditi “Na na na” bez Josipe:

Josipa Lisac može svaku pjesmu pretvoriti u hit, i prilično sam siguran da bi sve ove pjesme bile puno siromašnije bez njenog vokala.

Stoga bi moj prijedlog novim izvođačima koji traže svoje mjesto pod suncem, bio jednostavan: Zovite Josipu.


Vaše mišljenje
  1. Sizif   On   06/09/2017 at 21:03

    Ovaj tekst zahteva komentar iz više delova (da vam baš ne bih spamovao sajt sa nekoliko komentara):
    – što se “Cenera” tiče, sviđa mi se što ima regionalnu dimenziju; nekim svojim ortacima iz Beograda sam preporučio da pošalju materijal vašoj emisiji, pa su to i uradili (Xanax se našao i na listi); Ja imam Youtube listu koja se zove “Muzika sa radija”, to je uglavnom muzika iz “Cenera”, koga da nije, ne bih nikad čuo, na primer za “Markiz”.
    – živimo u vreme jednog apsurda: u vreme kada se možete oglasiti na milion načina, teško vas je čuti jer se svi oglašavaju; svojevremeno smo iz fizike učili da je dobro što čujemo samo određeni opseg frekvencija, jer kad bismo čuli sve frekvencije (rasxt trave, drveća…), od buke ne bismo čuli ništa – čini mi se da je svet došao do ovog stadijuma kad se radi o promociji svog rada. Svojevremeno sam čitao da je Karlo Metikoš umeo Josipi reći “ova pesma nije za tebe”. I zato je bila najveća. Vidim da je ispekla zanat izbora i nadam se da će to umeće kao dijamant i umeti i dalje da brusi.

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST