“Zdrav ko dren”

Written by on 04/09/2019

ZABORAVLJENA LJEKOVITA BILJKA – DRIJEN!

Crveni drijen ili Cornus mas listopadni je grm ili ga možemo čak svrstati i pod nisko drvo. Najčešće raste do 8 metara visine, a na vrhu ga krasi zaobljena i gusta krošnja. Drenjine su plod drijenka. Rane odnosno mlade drenjine svijetle su crvene boje i ne preporučuju se za jelo jer još nisu sazrele do kraja i nisu ukusne. Kada su zrele, tamnocrvene su boje i ukusne za jelo.
Plod, drenjina je specifična po tome što ima ljekovita svojstva. Ona odgovaraju ljudskom organizmu i daju mu potrebne vitamine, kiseline i sve ostalo što je potrebno kako bi tijelo moglo normalno i zdravo funkcionirati. Zbog otpornosti samog drva koje može doživjeti kasnu starost , više od 100 godina, i fantastičnih zdravstvenih i ljekovitih svojstva ploda – poznata nam je uzrečica koju često čujemo: „ Zdrav ko dren.“

Nesazrele drenjine isto kao i zrele koriste se kod raznih crijevnih problema kao što su proljev ili razna groznična stanja uzrokovana problemima probavnog sustava. Ljekoviti sadržaj drenjine uključuje prirodni šećer, sluz, smola, pektin, organske kiseline, glikosalna kiselina koja je zadužena za obnovu i pomlađivanje kože te sadrži od 50-100 mg vitamina C.

Drijen raste u gotovo cijelom svijetu, ali najbolje uspijeva na području srednje i jugoistočne Evrope i u jugozapadnoj Aziji.

Može se pronaći na suhim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih hrastovih šuma. Drijen cvijeta veljači i ožujku a sazrijeva od svibnja do listopada.

U ljekovite svrhe mogu se koristiti gotovo svi dijelovi drijena – kora, list, cvijet, plod. Vrijednost drijena i njegova ljekovita svojstva prepoznati su još u antičko doba. Tome svjedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i perzije koji kažu da se drijen koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.

Plodovi se jedu u svježem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok.

Drijen se koristio kao narodni lijek koji pomaže kod brojnih tegoba : bolesti grla, bolesti bubrega, slabokrvnosti, proljeva, groznice, zacjeljivanju rana, hemoroida, menstrualnih bolova, povišenog šećera, viška vode u organizmu,
oslabljenog imuniteta.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST