Zašto je dobro jesti šljive

Written by on 12/09/2019

Ako svakog dana pojedete 12 šljiva, i tako dva mjeseca, znatno ćete spustiti razinu kolesterola u krvi. Također ćete ojačati kosti i smanjiti rizik obolijevanja od raka debelog crijeva.

Šljiva je nezaobilazan izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i svježu jer sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, ovisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezij, željezo, kalcij te čak 240 mg na 100 g kalija. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.

Dihidroksi-fenil izatin, jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak. Pomažu mu i sorbitol i fenoli te biljna vlakna. 25 grama suhih šljiva, što je ekvivalent u prosjeku tri ploda, osigurat će nam 5% potrebnog dnevnog unosa vlakana.

Antioksidanti iz šljiva uništavaju slobodne radikale koji mogu dovesti do oksidacije kolesterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog kolesterola.

Ima podataka koji ukazuju da 100 grama šljiva dnevno u periodu od tri mjeseca znatno poveća markere u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.
Šljive imaju nizak Glikemijski indeks hrane što znači da pomažu u kontroli razine šećera u krvi i tako smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. One mogu smanjiti i nivo triglicerida i glukoze u krvi, a za to je zaslužan lutein. Takođe, flavonoidi u šljivama smanjuju rizik od otpornosti na inzulin, a pozitivno utiču i na inzulinsku osjetljivost.

Šljive su bogate i bakrom. Ovaj mineral u ljudskom organizmu odgovoran je za stvaranje vezivnih proteina tkiva – kolagena i elastina. Stoga se može reći da je šljiva važna ne samo za jačanje kostiju, već i zidova krvnih sudova, mišićnih vlakana i kože.

Ponovimo na kraju ; u ovo doba godine šljivu bi trebalo jesti svježu jer sadrži vitamine C, B6, B2, B3, K, magnezij, željezo, kalcij i čak 240 miligrama na 100 grama kalija. Kalij u šljivama dobro utječe na tlak kao i na zdravlje srca, djeluje protiv zgrušavanja trombocita , proces koji može biti uzrok za aterosklerozu i druge bolesti srca.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST