Zašto divljaju cijene nekretnina u Zagrebu?

Written by on 16/10/2019

Cijene nekretnina ponovno divljaju!

Stanovi i kuće u Hrvatskoj ove su godine poskupjeli prosječno za 10 posto, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora. U Europskoj uniji po tome smo na trećem mjestu, iza Mađarske s 14 i Luksemburga s 11,4 posto.

Zanimljivo je da je zabilježen viši rast cijena postojećih stambenih objekata, u odnosu na nove. Pritom cijene postojećih objekata u pravilu bilježe dulji i dinamičniji rast. To upućuje na sve veću važnost lokacije u formiranju cijena nekretnina, zaključuju analitičari Hrvatske gospodarske komore.

Cijene nekretnina u Slavoniji u posljednjih godinu dana porasle su za tri posto, na Jadranu devet, a u Zagrebu – čak 14,5 posto.

Koji je tome razlog rekao nam je Armando Serdarušić, projekt manadžer agencije Eurovilla.

Cijene rastu i zbog vladine mjere za mlade obitelji – subvencioniranih stambenih kredita, a također jedan od važnijih faktora je i porast najmova, posebice onih „dnevnih“ u Zagrebu:

U rastu je i gospodarstvo, a isto tako, stranci, poglavito iz Europske unije, su počeli kupovati nekretnine u Hrvatskoj..

Očekivano, strogi centar – Lenucijeva potkova, najatraktivnija je lokacija u Zagrebu:

Serdarušić je u poželjnu skupinu izdvojio i urbano obiteljsko naselje Vrbani III. A normalno je da poželjna mjesta prate i visoke cijene:

Ako vam je to previše, izdvojili smo nešto pristupačnija, ali i dalje dosta atraktivna mjesta za stanovanje u Zagrebu:

Analitičari Hrvatske gospodarske komore smatraju da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji opasnost od stvaranja nekretninskog balona, jer prosječne cijene još nisu na razinama prije globalne krize.

Zanimalo nas je i koja je procjena za naredno razdoblje? Hoće li cijene nekretnina nastaviti rasti ili se očekuje njihova stabilizacija?

Uz to, imaju i dobre prinose..

Gospodina Srdarušića na kraju smo pitali što bi savjetovao hrvatskim građanima koji razmišljaju o kupnji nekretnine. Je li sada pravo vrijeme ili možda bolje da malo pričekaju?

Na Zapadu je takva filozofija zaživjela već odavno..

To je dobra opcija i za one koji nisu sigurni žele li nastaviti živjeti u Hrvatskoj i svoju sreću, poput brojnih drugih, tražiti vani..


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST