Zagrebland je za sada samo ideja

Written by on 21/06/2019

Foto: Screenshot N1

Zagreb bi trebao, kako stoji u Strategiji, u narednih pet godina planirati gradnju i otvaranje “barem jednog većeg zabavnog parka za korištenje slobodnog vremena djece, mladih i njihovih roditelja.

Gradnja i otvorenje Zagreblanda, zabavnog parka za djecu sličnog Gardalandu jedna je od dvije nove mjere u području obiteljskih potpora koje je Grad Zagreb predložio u nacrtu Strategije demografskog razvoja Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031., piše u četvrtak Jutarnji list.

Prema odgovoru iz Ureda za demografiju, planirano je da se angažiraju stručnjaci, a radi se o dr. Marinu Strmoti, dr. Gojku Bežovanu, dr. Ljubi Jurčiću i dr. Stjepanu Štercu.

Mi smo kontaktirali Stjepana Šterca. Šterc kaže da je za sada riječ samo isključivo o ideji, i ništa konkretno.

Šterc kaže da se kod nas uvijek šire priče u koje ljudi naravno povjeruju. Iako bi Zagrebland privukao turiste, on bi prvenstveno bio namijenjen djeci i mladima.

Nije poznato gdje bi Zagrebland trebao biti izgrađen, ali bi trebao biti usmjeren prema privlačenju iseljenog stanovništva, pa i studentima. Šterc ponavlja, to je samo ideja.

Pitali smo ga koliko je gradonačelnik Bandić zagrijan za Zagrebland.

Ni za jednu od 50-ak predloženih mjera nije naznačeno koliko će koštati, tako da nije poznato koliko je financijski tešku provedba pledložene strategije. Ova prvotna ideja bi se prilikom realizacije trebala financirati iz gradskog proračuna:

Zagrepčanima je rečenice „bit će financirano iz gradskog proračuna“ preko glave i uvijek izazove negodovanje. Realno gledajući, Zagrebland bi koštao stvarno puno. To bi bila kompleksna infrastruktura čija izgradnja između ostalog zahtijeva i najjaču sigurnost zbog svih mogućih posjetitelja i djece. Pitali smo šterca, što je sa sredstvima iz europskih fondova. Kaže kako o eu fondovima još nisu razgovarali, ali hoće.

Jutarnji list piše da je za ovu projektnu ideju izrađen vjerojatno najskuplji demografski dokument u Hrvatskoj. U njihovom članku piše kako je Grad Zagreb za njegovu izradu izdvojio oko pola milijuna proračunskog novca. Dr. Stjepan Šterc, demograf koji je angažiran za rad na ovom mogućem projektu, to je komentirao ovako:

Kaže Šterc ako unajme nekog tapetara, naravno da će ga platiti. Uglavnom, Šterc nastavlja ovako:

Da ne duljimo dalje, Zagrebland je trenutno samo ideja.

Označeno s

Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST