Vojislav Šešelj proglašen krivim

Written by on 11/04/2018

Foto: Screenshot Index

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, izreko je pravomoćnu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju – Šešelj je proglašen krivim i osuđen je na deset godina zatvora. No, u Haag se ne vraća s obzirom da mu je priznato vrijeme provedeno u tamošnjem pritvoru.

Tako, nakon što je Šešelj nepravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločina prije dvije godine, Sud je donio konačnu presudu da je vođa srpskih radikala odgovoran za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992.

Suci su i za njegove govore u Malom Zvorniku u BiH i u srbijanskom parlamentu u kojima je prijetio rijekama krvi, ocijenili da su pridonijeli strahu kod nesrpskog stanovništva kao i poticali na etničko čišćenje, no zbog protoka vremena između govora i samih zločina nisu zaključili da postoji neupitna veza.

Što se tiče Šešeljevih govora na području Vukovara za koje je prvostupanjsko vijeće zaključilo da njihov sadržaj nije neupitno dokazan, žalbeno vijeće zaključilo je da prvostupanjsko vijeće tu nije počinilo pogrešku.

Žalbeno vijeće proglasilo je Šešelja krivim za tri od devet točaka optužnice.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST