Vlada sad želi progurati zakon po kojem posvojena djeca ne bi spadala u obitelj

Written by on 28/09/2017

Foto: Radio 101

Najava izmjena Obiteljskog zakona danas je ponovno izazvala buru u javnosti, kao uostalom svaki put kada se donose izmjene ili pak ako se donosi novi Obiteljski zakon, i to zbog osjetljivosti teme o kojoj se radi.

Tako je recimo, Ustavni sud suspendirao  Obiteljski zakon u siječnju 2015. godine zbog velikog broja zahtjeva za ocjenom njegove ustavnosti. Zakon je suspendiran u siječnju, nakon što se počeo primjenjivati 1. rujna 2014. godine, a istodobno je na snagu vraćen stari Obiteljski zakon iz 2003. godine.

Taj Obiteljski zakon  definirao je koncept razvoda braka koji uključuje obvezno savjetovanje i obiteljsku medijaciju, a u slučaju razvoda braka u kojem ima djece uveo je i obvezno sastavljanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Zakon je ubrzao i posvajanje djece, odnosno skratio se višegodišnji boravak djece bez adekvatne roditeljske skrbi u domovima.

Sada se HDZ bacio na izmjene tog zakona i Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike na čelu sa ministricom Nadom Murganić izradilo je prijedlog novog Obiteljskog zakona.

Prijedlog je upućen u javnu raspravu, a prvi put donosi definiciju obitelji, ona glasi: U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Ukratko, ako nema djece, nema ni obitelji. Ako roditeljima umre dijete više se ne smatraju obitelji. No, i dio obitelji u kojima žive djeca više neće biti obitelj po Obiteljskom zakonu. Radi se o djeci koju odgajaju dvije istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima u određenim uvjetima pravo na tzv. partnersku skrb, koja je gotovo izjednačena s roditeljskom, novi Obiteljski zakon jasno im poručuje da oni nisu obitelj. Ni posvojena djeca prema novom zakonu ne bi bila obitelj.

Poslušajte kako novi Obiteljski zakon objašnjava ministrica Murganić, ali i što o tome kaže bivša ministrica Milanka Opačić:


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST