Vlada pozdravila odluku EK da se ne miješa u prijepor oko hrvatsko-slovenske granice

Written by on 16/09/2018

Foto: facebook Vlada RH

Kako navode njemački mediji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je kako se Komisija neće miješati u rješavanje sukoba oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske iako je pravna služba mišljenja da je Slovenija u pravu.

Napominjući kako ne komentira interne dokumente “koji ne predstavljaju službene odluke ili stajališta Europske komisije”, hrvatska Vlada je u odgovoru na upit Slovenske tiskovne agencije ocijenila kako je odluka Europske komisije da se ne miješa u granični prijepor između Hrvatske i Slovenije ispravna.

Stav Hrvatske koja je istupila iz arbitražnog sporazuma nakon što ga je Slovenija kompromitirala i ne priznaje arbitražnu presudu je da je granično pitanje bilateralno i da ga treba bilateralno rješavati na temelju međunarodnog prava. Stav vlade RH je da Hrvatska i Slovenija, kao dvije prijateljske države te članice Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije, trebaju nastaviti voditi dijalog i riješiti granično pitanje na obostrano zadovoljstvo i u dobrosusjedskom duhu– navela je hrvatska vlada u svom priopćenju.

S druge pak strane, lijevo-liberalno orijentirani njemački lis Der Spiegel ocjenjuje da se Juncker suzdržava od izricanja mišljenja Europske komisije u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu jer ga je to osobno u veljači ove godine zamolio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je kao i Juncker član iste pučke frakcije, jer bi u protivnom, da se Komisija založila za Sloveniju, šteta po imidž Hrvatske bila ogromna.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST