Više cijene cigareta i alkohola rješavaju problem hrvatskog zdravstva

Written by on 07/10/2018

Da nam je zdravstvo u vrlo teškom stanju znamo već dugo vremena. Liste čekanja su nepregledne, bolnice gomilaju enormne dugove, liječnici i medicinske sestre odlaze iz Hrvatske, a ministri zdravstva se mijenjaju no niti jedan ne pronalazi lijek za oporavak hrvatskog zdravstva.

S obzirom na to da su sva liječenja skupa, a hrvatsko zdravstvo grca u dugovima, sadašnji ministar Kujundžić misli da se dosjetio kako namaknuti novac. Ideja je : Drastično poskupljenje cigareta i alkohola, no s tim prijedlogom nije baš najsretniji ministar financija Marić.

U prijedlogu Zakona stoji da bi proračun HZZO-a na cijenu jednog pakiranja cigareta ili na jednu bocu žestokog alkoholnog pića, uprihodio još 50 posto od te cijene.
Dakle, od kutije cigareta, koja stoji 20 kuna, HZZO-u bi išlo 10 kuna, no naravno za očekivati je i da će stoga za toliko porasti cijene cigareta i žestokih pića.

Novim Zakonom predviđeno je i povećanje izdvajanja iz premija obveznog osiguranja automobila s 4 na 7 posto, no taj bi trošak snosile osiguravajuće kuće.

Također, najviši iznos participacija za one koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje bio bi 4.000 kuna, umjesto dosadašnjih 2.000 kuna. Sve te mjere zdravstvenom proračunu donijele bi dodatne dvije milijarde kuna.
Zakon je prošao radnu skupinu i sada ide na usuglašavanje s Ministarstvom financija.

– Cijeli svijet je prepoznao da visokim cijenama cigareta i alkohola radi se prevencija da mladi ne uđu u svijet alkohola i pušenja, odnosno zla koje je za to vezano. Ja mislim da će se i naša Hrvatska tome priključiti- smatra ministar zdravstva Milan Kujundžić.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST