Vijeće Europe traži da Hrvatska hitno zaustavi policijsko nasilje nad migrantima

Written by on 05/10/2018

Foto: Screenshot N1

Vijeće Europe traži da Hrvatska hitno zaustavi kolektivno protjerivanje i policijsko nasilje nad ilegalnim migrantima, na što već duže vrijeme upozoravaju domaće i strane nevladine organizacije.

Povjerenica Vijeća za ljudska prava Dunja Mijatović, uputila je pismo premijeru Plenkoviću zbog izvještaja o nasilju prema izbjeglicama na granici Hrvatske i BiH.

Naime, prema UHNCR-u, Hrvatska je od početka ove godine kolektivno protjerala 2.500 migranata. Njih 1.500 prijavilo je da im nije bilo omogućeno zatražiti azil, a 700 ih se požalilo na premlaćivanje te na krađu novca i mobitela.

Povjerenica je informacije nevladinog sektora ocijenila “dosljednima i utemeljenima”, te je pozvala hrvatske vlasti da o tome započnu i provedu brze, učinkovite i nezavisne istražne radnje, te da poduzmu sve potrebne korake kako bi se takva praksa prekinula.

S druge strane Zagreb te optužbe odbacuje, tvrdeći da ima jednu od najobučenijih europskih policija koja profesionalno čuva hrvatske, ujedno vanjske granice Unije.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST