Ustavni sud odbacio tužbe inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”

Written by on 21/01/2019

Foto: narododlučuje.hr

Ustavni sud je odbacio tužbu građanske inicijative “Narod odlučuje” u vezi s referendumom o promjeni izbornog sustava, te tužbu građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj”.

-Ustavni sud ne nalazi da je podnositeljica zahtjeva iznijela činjenično konkretizirane, jasne i uvjerljive razloge koji bi nalagali aktiviranje ovlasti Ustavnog suda iz članka 96. Ustavnog zakona odnosno razloge koji ukazuju na to da je postupanje Vlade odnosno Ministarstva uprave u konkretnom slučaju bilo takve naravi da predstavlja grubo kršenje pravila demokratske procedure, odnosno da faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na referendumsko odlučivanje – kaže se između ostalog u rješenju Ustavnog suda.

Inicijativa „Narod odlučuje“ je podnijela ustavnu tužbu jer vjeruju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava – nezakonita. Smatraju da je povrijeđeno ustavno pravo građana na referendum i zakonitost jer je izvršna vlast, kako su poručili, uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj je predlagala da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo uz promatrače iz njihove inicijative.

Iako iz obje inicijative tvrde kako su prikupile više nego dovoljno potpisa, iz Ministarstva uprave ističu kako je za svako referendumsko pitanje predano nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, umrlih i i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST