Ursula von der Leyen nova je predsjednica Europske komisije

Written by on 17/07/2019

Ursula von der Leyen nova je predsjednica Europske komisije.

Glas su joj dala 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv, a 22-oje suzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći.

Von der Leyen je ranije, u govoru pred Parlamentom, kao središnji problem s kojim se suočavaju Europa i svijet istaknula klimatske promjene te se založila za osnivanje europske banke za klimu. Naglasak je stavila i na prava mladih i žena, kao i na rodnu ravnopravnost u Europskoj komisiji.

Nakon izbora za predsjednicu Komisije, von der Leyen je odgovarala i na pitanja hrvatskih medija. Kazala je da je svjesna potrebe za jednakom geografskom zastupljenošću u Komisiji te da je to nešto na što će zasigurno obratiti pažnju prilikom izbora ljudi na vodeća mjesta u toj instituciji:

PRIJEVOD: Nisam još odlučila kako će to izgledati na samom kraju. No, svjesna sam činjenice da mora postojati geografska uravnoteženost, stoga posebice gledam u središnju i istočnu Europu. Moram sada razgovarati sa šefovima država i vlada, ali možete se osloniti na mene da ću staviti naglasak na tu temu.

Von der Leyen je rekla i da će, što je više moguće, podupirati suradnju Unije i zapadnog Balkana. Novinari su je upitali i hoće li doći u Hrvatsku?

PRIJEVOD: Bila sam u Hrvatskoj i zasigurno ću se vratiti. Odlučila sam puno putovati jer smatram da je jako važno biti ne samo u Bruxellesu i Strasbourgu, već vidjeti i druge, ne samo glavne gradove nego i ruralne dijelove predivne Europske unije.

Sljedeći korak u sastavljanju Komisije je izbor povjerenika, a nova Komisija s radom počinje 1. studenog.

Spomenimo i da Ursula von der Leyen nije dobila i glas Ivana Vilibora Sinčića. Eurozastupnik Živog zida na svom je Facebooku objavio sliku svog glasačkog listića. Na njega je napisao “Dolje 4. Rajh”. Na hrvatskom i engleskom jeziku.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST