Ured pučke pravobraniteljice upozorio: svaki peti Hrvat bio je diskriminiran bar jednom u zadnjih pet godina

Written by on 11/09/2017

Petina građana bila je diskriminirana barem jednom u posljednjih pet godina, što je manje nego 2012., kada je u takvoj situaciji bila četvrtina, no i dalje najveći broj njih nije spreman potražiti zaštitu, pokazalo je istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji koje je predstavio Ured pučke pravobraniteljice.

Diskriminacija je najčešća na području rada i zapošljavanja, te zdravstvene zaštite. No, čak 68 posto diskriminiranih nije potražilo pomoć, smatrajući da im se situacija ne bi promijenila ili da bi se još i pogoršala.

Istraživanje je pokazalo i da su predrasude najviše usmjerene prema Romima, članovima sindikata, mladima, starijima, azilantima i osobama s duševnim smetnjama, dok su najmanje prisutne prema osobama nižeg obrazovanja i osobama s invaliditetom.

Tako, gotovo polovica iliti 48 posto ispitanika smatra da Romi žive od socijalne pomoći i ne žele raditi, 28 posto ih je uvjereno kako bi Romi odbili klijente u uslužnoj djelatnosti, 33 posto smatra da azilante ne bi bilo dobro zapošljavati, a zanimljivo je i da 38 posto ispitanih smatra kako sindikati samo stvaraju probleme.

Inače, ovo je treće istraživanje o stereotipima i prisutnosti diskriminacije u Hrvatskoj koje je proveo Ured pučke pravobraniteljice, a financirano je EU sredstvima!


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST