Ured predsjednice : Jača Inicijativa triju mora

Written by on 16/09/2018

Foto: Screenshot N1

Inicijativa triju mora kojoj je cilj jače povezivanje srednjoeuropskog prostora dobila je puni zamah i konačno dokazala da nije protiv EU-a, Njemačke ni Rusije, niti da je američki trojanski konj– istaknuli su iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović uoči trećeg summita inicijative koji nas očekuje idući tjedan u Bukureštu.

Predsjednica će u ponedjeljak i utorak sudjelovati na „sastanku na vrhu“ Inicijative triju mora, neformalne političke platforme o kojoj je ideju prvi put iznijela 2015., a vrlo brzo priključio se i poljski predsjednik Andrzej Duda, izabran upravo te godine, te se danas projekt boljeg, prije svega infrastrukturnog, povezivanja država Jadrana, Baltika i Crnog mora percipira kao hrvatsko-poljska inicijativa.

Njemačka je ovog ljeta izrazila interes uključiti se u inicijativu kao punopravna sudionica. Na ovaj sastanak na vrhu dolazi kao ‘partnerska država te će se naknadno vidjeti hoće li Njemačka biti uključena kao punopravna članica. Na sastanak u Bukurešt iz Berlina dolazi njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass.

U Bukurešt stiže i američki ministar energetike Rick Perry.
To je dugogodišnja liniju svih američkih administracija koja ističe da se europska, posebice energetska sigurnost, doživljava sastavnim dijelom američke nacionalne sigurnosti– dodaju iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

U Bukureštu bi trebalo biti potpisano pismo namjere o utemeljenju zajedničkog fonda inicijative, te biti potvrđen popis od 40 konkretnih projekata – od kojih je Hrvatska priložila 11- na polju energetike, prometa i telekomunikacija.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST