UN-ov glavni tajnik: iranski sporazum je važan!

Written by on 03/05/2018

Nakon što je Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma,  što je dovelo do diplomatskih tenzija između dvaju zemalja, oglasio se i UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres.

Prema njegovim riječima, međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu ne smije se staviti izvan funkcije, osim ako za to ne postoji dobra alternativa. Razlog važnosti očuvanja leži u činjenici, kako je rekao u intervjuu za britanski BBC Radio 4, da bi njegovim raspustom moglo doći do rata.
Ova izjava stigla je samo nekoliko dana nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji.

Valja naglasiti kako ovaj problem predstavlja stranputicu i u odnosima unutar saveznika okupljenih oko SAD-a. Naime, Francuska, Velika Britanija i Njemačka  su naglasile da je očuvanje sadašnjeg sporazuma s Iranom najbolji način da se ta zemlja spriječi u razvoju nuklearnog oružja.

Guterres se osvrnuo i na pitanje Sjeverne Koreje gdje je naglasio da je optimističan, nakon nedavnih diplomatskih poteza Pjongjanga, Seula i Washingtona.

Optimističan sam.. Mislim da sada stvari idu prema smislenim pregovorima, rekao je u istom intervjuu.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST