Umro Slavko Goldstein

Written by on 14/09/2017

Foto: Wikipedija

U devedesetoj godini života umro je veliki hrvatski intelektualac Slavko Goldstein. Preminuo je u srijedu rano ujutro u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Čovjek je to koji je doživio osobnu obiteljsku tragediju u vrijeme ustaškog režima, a istaknuo se prvenstveno kao povjesničar i književnik koji je uvijek otvoreno progovarao o povijesti i sadašnjosti.

Osobnu tragediju i druge tužne sudbine opisao u knjizi

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu, a obitelj mu je podrijetlom iz Tuzle. Većinu djetinjstva proveo je u Karlovcu gdje mu je otac Ivo Goldstein imao knjižaru.

Tamo je dočekao Drugi svjetski rat i uspostavu ustaškog režima koji je obitelj Goldstein, židovskog podrijetla, proživjela na najteži način.

Odmah na početku rata njegov otac je odveden u zarobljeništvo, a uskoro je ubijen. Slavko, još uvijek dječak, s majkom i bratom uskoro će se pridružiti partizanima. Većinu rata Goldstein je proveo u partizanima, a nakon rata neko vrijeme živi u tek uspostavljenom Izraelu.

Tragediju svoje obitelji, ali i tragediju cijelog hrvatskog naroda i židovske manjine, Goldstein je prije desetak godina opisao u knjizi “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine.

Sudjelovao u osnivanju HSLS-a, kritizirao Tuđmana

Pedesetih godina vratio se u Jugoslaviju, a uskoro je počeo raditi kao publicist i novinar. Sudjelovao i u političkom životu. U svibnju 1989. godine bio je jedan od osnivača HSLS-a čiji je bio predsjednik do 1990. godine kada ga je zamijenio Dražen Budiša.

Tijekom devedesetih bio je jedan od značajnijih protivnika politike koju je vodio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Bio je i predsjednik Židovske općine, a kasnije i židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu.

Objavio je više knjiga o hrvatskoj povijesti, bio urednikom više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”. Dobitnik je brojnih nagrada, odlikovanja i priznanja za književnu i nakladničku djelatnost.

 

Označeno s

Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST