U ponedjeljak štrajk u Croatia Airlinesu

Written by on 06/07/2018

Foto: Facebook stranica Croatia Airlines

Ako ste isplanirali idućeg tjedna odletjeti na svoj godišnji, bilo da ste se odlučili za Bali ili možda Split i Dubrovnik, pametno bi vam bilo provjeriti hoće li vaš avion uopće poletjeti.

Naime, Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavila je štrajk koji će početi 9. srpnja 2018. u 6 sati ujutro.
Kako tijekom kolektivnog pregovaranja nije prihvaćen sindikalni prijedlog kolektivnog ugovora štrajk je bio jedini izlaz. Štrajk se odnosi na sve dijelove i radne jedinice u okviru tvrtke Croatia Airlines, a štrajk će se održati pred sjedištem Croatia Airlinesa te na svim lokacijama na kojima Croatia Airlines obavlja svoju djelatnost.

Nezadovoljni radnici Croatia Airlinesa zahtijevaju sklapanje Kolektivnog ugovora prema sindikalnom prijedlogu predanom još 6. travnja prošle godine. „Štrajk započinjemo u ponedjeljak 09.07.2018. u 6:00 sati i trajat će do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odlukom štrajkaškog odbora o prestanku štrajka“, poručuju iz ORCA.

S druge pak strane iz uprave Croatia Airlinesa na najavu ovog štrajka reagirali su dosta nervozno i oštro najavivši da se svim štrajkašima ukidaju već odobreni godišnji odmori u 7. i 8. mjesecu te da će im se razmjerno umanjiti plaće i svi dodaci na plaće.

Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, rekao je za HRT da se potpuno poštuju odredbe KU-a koji je bio na snazi, do trenutka njegova isteka. „Sve njegove odredbe u potpunosti poštujemo. Poštujemo i odredbe promemorije lani potpisane. Ono što je neprihvatljivo je iznos materijalnih zahtjeva, koji je u visini od 53 milijuna kuna. Inače, naša mjesečna bruto plaća, za sve zaposlenike je oko 20 milijuna kuna. Ovi zahtjevi od 53 milijuna kuna znače 13., 14. i pola 15. plaće za kompaniju. To ova kompanija u ovim uvjetima ne može izdržati“.

Odgovarajući na pitanje kako je došao do izračuna da mu za sindikalne zahtjeve treba 50-ak milijuna, Bajić je odgovorio: „na temelju pristiglih zahtjeva“.

„Kada sam stupio na dužnost (4.11.2017.), odmah sam sjeo za stol sa sindikatima i krenuo u razgovore s njima, rekao je Bajić i naglasio da štrajk nije opcija. Opet nakon štrajka moramo sjesti da se dogovorimo kako ćemo izaći iz te situacije. A samo ćemo napraviti veliiku štetu kompaniji i turizmu Hrvatske“, dodao je Bajić

Samostalni sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu poručio je da ne podržava štrajk u Croatia Airlinesu , ističući da se u sindikalnoj anketi protiv štrajka izjasnilo 100 posto njegova članstva.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST