Među 290 poginulih na Šrli Lanki nema hrvatskih državljana Poginulo najmanje 35 stranaca

Written by on 21/04/2019

Foto: Chamila Karunarathne – Anadolu Agency

U seriji terorističkih napada na Šri Lanki ubijeno je više od 290 osoba, među kojima je najmanje 35 stranaca. Uhićene su do sada 24 osobe a na snazi je i novi policijski sat. Danas je
eksplodirala još jedna bomba koju su pirotehničari pokušali deaktivirati u kombiju ispred jedna od crkava u kojoj se jučer napad dogodio. Sumnja se da je u napadu sudjelovalo šest ili sedam bombaša samoubojica. Policija je objavila kako uhićene muškarce, sve lokalnog podrijetla, ispituje odjel za kaznene istrage. Na neko vrijeme vlasti su blokirale pristup društvenim mrežama i aplikacijama za slanje poruka poput Facebooka i WhatsAppa. Očekuje se da će škole i fakulteti ostati zatvoreni. Da bi ograničila kretanje, zemlja s oko 21 milijun stanovnika proglasila je dva neradna dana, no brojni zaposlenici ipak su u ponedjeljak išli na posao. Dosad je u istrazi lociran kamion za koji se pretpostavlja da je prevozio bombaše i kuća gdje su boravili u predgrađu glavnoga grada Colomba. Eksplozije su se dogodile za vrijeme misa u kršćanskim crkvama u Nogombu, Batticaloi i Colombu i u trima luksuznim hotelima u Colombu. Sedma eksplozija odjeknula je kod zoološkog vrta kod Colomba, a osma u mjestu Dematogoda na periferiji Colomba.

Dvije posljednje eksplozije dogodile su se tijekom policijske potrage za napadačima. Tri policajca su poginula. Neeksplodirana naprava, plastična cijev dugačka gotovo dva metra, napunjena eksplozivom, pronađena je pokraj zračne luke u glavnom gradu Colombu. Od triju crkava koje su bile mete jučerašnjeg napada, ona u Colombu i Negombu su katoličke, a crkva na jugoistoku otoka, u Batticaloi je evangelička.

Prema zasad dostupnim informacijama, u terorističkim napadima u Šri Lanki nema stradalih hrvatskih državljana, javilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ministarstvo je istaknulo i kako ima informaciju o nekoliko Hrvata koji trenutno borave na Šri Lanki i koji su stupili u kontakt s počasnim konzulom. Riječ je o šestero odraslih i dvoje djece.

Hrvatski državni vrh izrazio je sućut narodu i vodstvu te otočne države. Premijer Plenković uputio je brzojav sućuti predsjedniku Šri Lanke, a izraze sućuti putem twittera uputila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.Osudila je napade te kazala da su njene molitve sa svima koji su pogođeni ovim kukavičkim činom.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST