Belgijski brodovlasnik odustao od završetka gradnje svojeg jaružala u pulskom brodogradilištu i zatražio povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate

Written by on 23/04/2019

Foto: Renata Škudar

Nastavlja se agonija Uljanika. Belgijski brodovlasnik Jan de Nul odustao je od završetka gradnje svojeg jaružala u pulskom brodogradilištu i zatražio povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate. Povrat dijela avansa osiguran je državnim jamstvima. To znači da bi državi mogao naplatiti gotovo milijardu kuna državnih jamstava.

“Nakon višemjesečnih pregovora između kupca, institucija Republike Hrvatske i Uljanika, kojima je umjesto povrata avansnih uplata cilj bio dovršetak gradnje u Uljanik Brodogradilištu ili alternativno, dovršetak gradnje u nekom od stranih brodogradilišta po izboru kupca, kupac je donio konačnu odluku o povratu svih avansnih uplata uvećanih za kamate”, ističe se u objavi Uljanika na Zagrebačkoj burzi.

…komentirao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ljudi u brodogradilištima su već izgubili živce i traže ostavke:

Istovremeno predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac naglasio je kako na sutrašnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu oko mogućeg stečaja Uljanika postoje samo dvije opcije – ili će sudac donijeti odluku o stečaju, ili će dobiti čvrsta jamstva da postoji rješenje za Uljanik te ponovno odgoditi ročište.

Na temu stanja u hrvatskoj brodogradnji ispred Banskih dvora govorili su sadašnji i bivši radnici Uljanika te koalicija okupljana oko Radničke fronte.

…rekla je Katarina Peović iz Radničke fronte i dodaje kako se ugovorima i pravilima s Europskom komisijom uništava brodogradnja u Hrvatskoj.

Niti jedna brodograđevna velesila u svijetu nije uspjela bez subvencionirana brodogradnje , poručila je Paović!

Karin Grgorović u Uljaniku radi već 20 godina.

Pino Ivančić cijeli je radni vijek proveo u Uljaniku. Danas je u mirovini.

Europska unija potencira da se jedan veliki dio industrija u malim državama uništi a dokaz tome su politike koje se odvijaju između europskih i domaćih vlasti, zaključio je na kraju Ivančić!

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST