Tragedija na Hvaru! Čekaju se rezultati toksikološke analize!

Written by on 14/08/2019

Jedan turist je preminuo, a pet osoba hitno je prevezeno u splitsku bolnicu. Dvoje djece bore se za život, odrasli stabilno, uzrok trovanja još nije poznat. Čekaju se rezultati toksikološke i mikrobiološke analize, a forenzičari iz Zagreba istražit će jesu li turisti otrovani zbog curenja plina iz brodskog sustava. Riječ je o stranim državljanima, Talijanima.

Jučer nešto iza 10 sati splitska policija zaprimila je informaciju da je kapetan broda najavio uplovljavanje u hvarsku luku jer je na brodu pronađen mrtav muškarac.
Muškarac je preminuo prije dolaska hitnih službi i nije mu bilo pomoći, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom MORH-a na odjel Pedijatrije splitske bolnice. Potom su se još dvije osobe počele osjećati loše, pa se helikopter vratio i po njih i prebacio ih na odjel Zarazne bolesti.

Djeca, u dobi od 5 i 14 godina hospitalizirani su na Firulama. njihovi nalazi su loši i nalaze se na odjelu intenzivnog liječenja.

 

….kazala je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju Branka Polić.

Doktor Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju potvrdio je da su na njegov odjel zaprimljene tri osobe, 64-godišnji muškarac te dvije žene u dobi od 44 i 56 godina.

Riječ je o stranim državljanima, Talijanima. Iako mediji pišu da su otrovali hranom, dr Ledina je rekao:

 

“Ako isključimo unos preko usta, moramo razmatrati respiratorni trakt, znači plinovi”, kazao je ledina dodavši ipak da trenutno ne može dati konačno mišljenje.

Pod kraj dana pojavile su se dvije spekulacije oko uzroka trovanja – hranom ili ugljičnim monoksidom. Svih šest talijanskih turista bilo je  prekjučer na večeri u jednom hvarskom restoranu, a navodno, između ostalog, konzumirale su se i dagnje pa je sanitarna inspekcija provela nadzor tog restorana. U poslijepodnevnim satima restoran je ponovno otvoren pa je za pretpostaviti da uzrok nije trovanje hranom.

Druga, vjerojatnija spekulacija, je trovanje plinom na turističkom brodu. Svih šest osoba je provelo je noć u kabinama broda stoga je moguće da su otrovani plinom iz nekog od sustava broda.

Prema najavama rezultati toksikoloških nalaza bit će objavljeni danas u 10 sati.

Talijanski mediji pišu da je svih šest otrovanih osoba iz talijanskog mjesta Sant’Agata di Militello na Siciliji, javlja portal Indeks.
Objavili su i identitet preminulog muškarca. Radi se o 57-godišnjem Eugeniju Vinciju. U njegovom društvu na brodu je bio i gradonačelnik Sant’Agata di Militella i bivši senator Bruno Mancuso. On je također otrovan, ali je u dobrom stanju nakon što je zbrinut u bolnici.
Prema pisanju talijanskih medija, Vinciju je naglo pozlilo u WC-u broda, nakon čega je pao i udario glavom o zid. Ubrzo su i ostali počeli osjećati simptome poput mučnine i vrtoglavice.

Bivši senator za talijanske je medije ispričao što se događalo na brodu.
“Nakon jela svi smo se osjećali loše, možda od plinova na brodu ili trovanja hranom. Ne znamo što se dogodilo, samo nam je odjednom svima pozlilo. Neki od nas su se ubrzo oporavili, no, nažalost, moj prijatelj Eugenio je izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je u vrlo teškom stanju, u bolnici su i nadamo se da će se oporaviti i da će uzrok trovanja biti utvrđen nakon obdukcije.
Zbunjeni smo, trebali smo uživati u odmoru, no on se pretvorio u tragediju”, kazao je Mancuso.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST