Todorić sutra ima zadnju priliku da izbjegne izručenje Hrvatskoj

Written by on 05/09/2018

Foto: eumostwanted.eu

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, iako je njegova obrana nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Sutkinja Arbuthnot nije prihvatila nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije napravljen pod političkim pritiskom, stoji u obrazloženju njezine presude.

Na ovu odluku Todorić se žalio Visokom sudu u Londonu, međutim i taj je sud 24. srpnja odbio njegovu žalbu, no isto tako da mu je još jednu priliku da ga se sasluša, i to je ročište zakazano za sutra – 6. rujna. Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna, i njegovo izručenje se prepušta policijama Velike Britanije i Hrvatske koje trebaju dogovoriti pojedinosti postupka predaje.

Podsjetimo, Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza. Istragu je protiv njega, u aferi Agrokor, pokrenulo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST