Tko ima najviše izgleda postati predsjednikom?

Written by on 24/06/2019

Prvi krug izbora za predsjednika Hrvatske održat će se krajem godine, a već sada se čini da bi mogli biti najzanimljiviji do sada. Istražili smo tko bi mogao pobijediti.

Prvu predsjedničku kandidatkinju službeno je najavila Radnička fronta. Riječ je o Katarini Peović koja će nastupati pod sloganom “Za narodnu većinu, a ne za bogatu manjinu”.

Kandidaturu je potom najavio i novoizabrani eurozastupnik Mislav Kolakušić koji želi biti sve. Ide u pohod na Pantovčak, a zatim i na Markov trg:

Predsjednik Republike želi biti i Ivan Pernar, koji je nakon turbulentnog rastanka sa Živim zidom, najavio osnivanje svoje stranke:

Dogodilo se i ono o čemu se mjesecima pisalo. U politiku se vratio bivši premijer Zoran Milanović kao SDP-ov predsjednički kandidat. I to, kako je rekao, kandidat s karakterom:

Sa podosta uspješnim rezultatom njegovo je ime neočekivano izašlo u anketi, da bi Miroslav Škoro presjekao i na Facebooku jučer objavio da i on kreće u utrku za Pantovčak:

..a ona čija se kandidatura u javnosti najviše očekuje, još uvijek šuti..

Aktualna predsjednica je bacila novi „hint“ i otkrila da će se o tome oglasiti tek nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. HDZ-ovci je strpljivo čekaju:

I dok čekamo objavu predsjednice, a možda i još ponekog političara, analizirali smo tko od dosadašnjih kandidata ima najviše izgleda za ulazak u drugi krug, a potom i pobjedu. Politički analitičar Ivica Relković podsjetio je kako je još priju godinu dana prognozirao da kandidat one opcije koja trenutno vodi Vladu – ima najmanje šanse pobijediti:

Relković je dodatno objasnio zašto po njemu Grabar Kitarović neće dobiti drugi mandat:

Zbog odlaska HDZ-a prema centru otvorio se veliki prostor i na drugoj strani, što se vidjelo i na EU izborima, te dolazi do promjene političkih karata na stolu.

Po Relkoviću postoje četiri kandidata koji imaju veće izglede. Dva su kandidata najjačih stranaka, Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović, a dva su izazivača koji u startu mogu preći 10 posto – to su Mislav Kolakušić i Miroslav Škoro.

Naš sugovornik, dakle predviđa pobjedu Miroslava Škore:

Milanović je pak već ranije poručio da se Škore, kao konkurentskog kandidata, ne boji:

No, što to predsjednik uopće i može učiniti?

Njegove ovlasti u Hrvatskoj ne razlikuje se od niza drugih parlamentarnih demokracija u kojima je ta funkcija prvenstveno reprezentativna. Sve dok nismo u ratnom stanju, predsjednik države ima male ovlasti u području vanjske politike, obrane i sigurnosnih službi koje ovise i o suradnji s vladom.

S druge strane, njegova funkcija dobiva društvenu težinu jer ga direktno biraju građani na izborima.

Škoro je, podsjetimo, najavio inicijativu za promjenu Ustava kojom bi se ojačale ovlasti predsjednika Republike..

No, Škorine izjave o promjeni Ustava isprovocirale su profesora ustavnog prava na Pravnom fakultetu, Branka Smerdela. Na Facebooku je napisao: “Nijedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe! Ne znaju Ustav, ni kako se on mijenja. Tužno je što im to uopće ne škodi!“, napisao je profesor Smerdel.

Škoro se pak danas ponovno oglasio na fejsu i citirao Isusa. „Jučerašnje Evanđelje po Luki govorilo je o tome kako je i Isus tražio potvrdu svog identiteta i obrazlagao smisao svog života. Na dobrom smo putu“, napisao je Škoro. Jedno je sigurno, predsjednička kampanja počela se zagrijavati, a populizma ne nedostaje.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST