Theresa May zatražila je od Europskog vijeća tromjesečnu odgodu Brexita

Written by on 20/03/2019

Britanska premijerka Theresa May zatražila je od Europskog vijeća tromjesečnu odgodu Brexita. Šefovi država članica sastaju se sutra. Istovremeno Europska komisija se protivi produljenju britanskog članstva u Europskoj uniji do 30. lipnja.

iz Bruxellesa nam javlja Željana Zovko, hrvatska europarlamentarka i članica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Znači li to da postoji šansa da i Velika Britanija izađe na predstojeće europske izbore i da njeni zastupnicu uđu u novi saziv Europskog parlamenta, koji se biti konstituiran u srpnju mjesecu?

73 zastupnika iz Velike Britanije sada sudjeluje u odlučivanju i radu Europskog parlamenta. To svakako nije mali broj, osim toga nijedan od njih nije član Kluba zastupnika Europskih pučana. Najviše ih je u konzervativcima i euroskepticima.

U ovom trenutku, dakle, još nije sto posto sigurno da će Hrvatska birati 12 zastupnika umjesto dosadašnjih 11. Ako čitava stvar brzo ne bude gotova sve će ostati do daljnjeg po starom.

Nepoznanica oko Brexita danas je još puno, da ne kažemo puno previše…

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker naglasio je kako ne očekuje odluku o Brexitu na ovom summitu te najavio mogućnost sazivanja novog summita sljedeći tjedan.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST