Terry Fox Run 23.rujna na Jarunu

Written by on 05/09/2018

Foto: Facebook Terry Fox Run Croatia

Jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj Terry Fox Run – održat će se u nedjelju, 23. rujna na Jarunu s početkom u 14 sati!

Ovo će biti 19. godina kako se u Hrvatskoj održava humanitarna trka Terry Fox Run u čast istoimenog mladića koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu.

Podsjetimo, kako bi sakupio novac za liječenje, Terry je 1980. godine krenuo u trku po Kanadi koju je nazvao “Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u tisuću kanadskih gradova, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u preko 60 zemalja diljem svijeta – među kojima je i Hrvatska.

Ta je akcija jedna od najuspješnijih u svijetu, do sada je prikupljeno oko 650 milijuna dolara za istraživanje i liječenje od raka, rekao je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk.

Veleposlanstvo podupire ovu aktivnost svake godine, zbog Terryjeve inspirativne i snažne kanadske priče. Njegov primjer pokazuje kako jedna osoba može napraviti razliku. Radimo to i zato što nema osobe u ovoj prostoriji čiji život nije dotaknuo rak. S istraživanjem koje financira Terry Fox – ljudi žive dulje i bolje, poručio je kanadski veleposlanik.

Inače, u dosadašnjih 18 godina – u Hrvatskoj se skupilo preko 6 i pol milijuna kuna za znanstvena istraživanja raka i u samim trkama sudjelovalo je više od 100 tisuća ljudi. Cjelokupni prihod, i ove će godine biti doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST