Sweet & Salt Music Festival, 27. i 28. srpnja

Written by on 28/06/2018

Foto: PR

SAILOR
Sweet & Salt Music Festival

O SAILORU
Porinuće novog riječkog festivala “Sailor – Sweet & Salt Festival” koji na jedinstven način spaja znanost, umjetnost i popularnu kulturu dogodit će se 27. i 28. srpnja.
Ovo putovanje pod kormilom Damira Martinovića – Mrleta i Ivanke Mazurkijević za misiju ima učiniti zvuk grada vidljivim kroz inovativnu taktilno-zvučnu skulpturu od zvuka i soli te sve uokviriti dvodnevnim glazbenim festivalom koji će predstaviti biranu selekciju umjetnika pop, rock i elektroničkog predznaka.

Svaki grad ima svoj identitet. Svaki grad ima svoj zuk, frekvenciju u kojoj svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične, sebi svojstvene znakove života.
A kako zvuči Rijeka? Uhvaćen na jednoj od njezinih prepoznatljivih točaka – Trsatskoj gradini, taj identifikacijski zvuk Rijeke spojit će se s jedinstvenom zvučnom konstrukcijom koja usisava i raspršuje morsku vodu. A sve kako bi se ponovno vratio u novom identitetu – skulpturi od soli. Materijaliziran i jedinstven, baš poput mornara.
Kako zvuči grad, otkrijte na Sailoru!

SAILOR I ZNANOST
Autorski dvojac Martinović – Mazurkijević posljednjih godinu dana snima zvuk Rijeke i u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Odjelom za fiziku radi na prototipu jedinstvenog “zvučnog karburatora” koji upija sve zvukove od kojih je satkan gradski život i povezuje ih s vodom. Zvučna pumpa, za čiju se izradu koristi plastika prikupljena u ekološkim akcijama čišćenja mora i obale, usisava morsku vodu te je raspršuje u količini, intenzitetu i vremenskom prostoru koji diktira zvuk.
Korištenjem zvuka grada kao pokretačkog mehanizma, zvučni će karburator naposljetku kreirati originalnu atrakciju – skulpturu od morske soli.

SAILOR I UMJETNOST
Skulptura se planira instalirati na riječki lukobran Molo Longo do 2020. godine kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Postavljanjem miksera za zvuk na skulpturu, posjetitelji će osim uživanja u zvukovima grada, moći i izravno utjecati na njegove frekvencije.
No Sailor plovi puno dalje od matične luke. Autori su već posjetili ili planiraju posjetiti niz gradova gdje su u suradnji s lokalnim glazbenicima snimaju frekvencije drugih europskih destinacija koji onda mogu stavrati vlastite skulpture.

SAILOR I POPULARNA KULTURA
U iščekivanju 2020. i konačne materijalizacije zvuka grada, lutanje Mrletovog i Ivankinog “mornara” i njegovu potragu za identitetom pratit će se kroz dvodnevni festival Sailor.
Za mjesto održavanja ovogodišnjeg izdanja festivala odabrane su dvije prepoznatljive riječke lokacije uz more na kojima će nastupiti niz pažljivo biranih umjetnika pop, rock i elektroničkog predznaka.

Vibracije grada će na platou Ex Port Delte, u petak 27. srpnja pojačati Darko Rundek i Ekipa, Urban & 4, Mr Lee & IvaneSky, Sara Renar, Svemirko i Seraphim Codex live. Drugi dan festivala, 28. srpnja, Torpedo će na dva podija rasplesati Marina Karamarko, Alen Sforzina, Shipe, Lemon, Mark Ash, Life4Funk, Jopa, One N, Roland i Brx.

***
Festival se realizira kao dio projekta ‘Slatko i slano’ u sklopu programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. i to u suradnji sa skupom europskih studenata arhitekture EASA.
500 studenata iz cijele Europe svoj će redoviti godišnji skup održati u drugoj polovici srpnja upravo u Rijeci, u prostorima Ivexa i Exportdrva, te kroz niz praktičnih i teoretskih radionica promišljati prostorni i društveni kontekst grada i otkrivati nove načine iskoristivosti prostora. Svoj će rad predstaviti javnosti kroz Dan otvorenih vrata i završnom izložbom.

 

Više o festivalu potražite na sailorfestival.com


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST