Svjetski je dan darivatelja krvi

Written by on 14/06/2019

Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Ove godine tema je “Redovito darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji kao važnoj komponenti postizanja cilja opće zdravstvene pokrivenosti”.

A zašto se Svjetski dan darivatelja krvi obilježava baš na današnji dan rekla je u HRT emisiji ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, Irena Jukić.

U svijetu se godišnje prikupi oko 110 milijuna doza krvi, no nisu sve potpuno sigurne. U nekim zemljama se niti ne prikupi dovoljno doza, a u Hrvatskoj se godišnje prikupi malo manje od 200 000 tisuća doza krvi. Tomislav Glušić, također gost u HRT-ovoj emisiji iz Udruge darivatelja krvi iznio je ove podatke malo detaljnije.

Za razliku od Hrvatske koja godišnje prikupi dostotan broj doza krvi, u nekim se državama krv plaća i kupuje. Hrvatska tako ima veliki broj plemenitih i dobrih ljudi koji svakodnevno spašavaju tuđe živote. Jedan čovjek s jednom dozom darivanja krvi potencijalno može spasiti dva ili tri života.

Ako želite dati svoju krv, vaša minimalna kilaža treba biti 55 kila, a o samom prosecu – je li bolan ili nije, u HRT emisji je ispričao Robert Mart izvršni direktor Hrvatskog Crvenog križa.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST