Svjetski dan radija

Written by on 13/02/2019

Danas je svjetski dan radija. Ne slavi se Marconijev ili Teslin prvi radijski prijenos, nego je taj dan odredio UNESCO na inicijativu Španjolske radijske akademije 13. veljače 1946.
Tada je osnovan Radio Ujedinjenih naroda koji je u eter krenuo porukom: Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta!
Iako je prva svjetska radiopostaja u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926. godine, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.
U Zagrebu je tom prigodom danas održan Hrvatski radijski forum sa ciljem rasvjetljavanja pojma Medijska strategija Republike Hrvatske. Hrvatska udruga poslodavaca smjestila je ovo prigodno okupljanje u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pa je tako njezin predsjednik Velimir Neidhardt otvorio forum riječima.

Spomenuta pjesma je i bila dio smišljene akcije saveznika u svrhu demoraliziranja njemačke vojske.

Da, radio je preživio televiziju, ali kako će biti sa mobitelom ? Prvi akademik je upozorio da obitelji više ne sudjeluju zajedno u praćenju medija. Obitelj se u tome podijelila i svako prati svoje. No, Velimir Neidhardt zaključuje.

Predstavnica Grada i zamjenica Gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević iznjela je nekoliko svojih razmišljanja.

A što se tiče slušateljske publike…

Treba li se radio bojati televizije ?

Hvala hvala, Jelena. Bilježimo se sa štovanjem.
Ministrica kulture Nina Obuljen je najavila na koji nečin je zamišljena nova medijska strategija u hrvatskoj.

Što sve obuhvaća nova strategija i kada se kreće u realizaciju ? Ministrica Obuljen.

To su naši ciljevi ,a cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. Inicijativa se temelji na popularnosti i uspjehu radija koji i danas, sve bliži svom stotom rođendanu, ima nezamjenjivo mjesto u ljudskoj svakodnevici.

Označeno s

Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST