Sve smo bliži novim europarlamentarnim izborima

Written by on 13/01/2019

Političku elitu nam je već polako počela tresti predizborna groznica. Naime, ovog proljeća pred nama su izbori za Europski parlament. Zapravo se još ništa ne zna jer velika većina naših političara skriva svoje ambicije, a za sada su rijetki oni koji su poput Dubravke Šuice, koja je prva od HDZ-ovih europarlamentaraca otvoreno dala do znanja da želi ostati u Bruxellesu kao eurozastupnica, ali i da će odluku o tome ipak donijeti vrh HDZ-a.

Najveći broj mandata podijelit će HDZ i SDP, koji imaju najveće stranačke infrastrukture. U Mostu pucaju na dva mandata, ali svjesni su da bi i jedan osvojeni bio „kao kuća“.

Na te izbore izaći će i Neovisni za Hrvatsku, a listu će vjerojatno nositi Bruna Esih, zatim stranka Start Dalije Orešković, ali i sudac Mislav Kolakušić… Sve te manje stranke, ali i Most,  HNS, Amsterdamska koalicija (Anka Mrak Taritaš, Valter Flego i Krešo Beljak) borit će se barem za jedan mandat u EU parlamentu.

Ti će izbori biti i prilika da svoju snagu testira desnica koja se odmetnula od HDZ-a, ali i koja je na neki način otjerana iz HDZ-a, otkad ga je preuzeo Andrej Plenković.

Od njih se u posljednje vrijeme sve više ograđuje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iako na europskim izborima neće doći do ujedinjenja desnice, ekipa oko Željke Markić vjerojatno će logistički podržati Neovisne za Hrvatsku.

Bilo kako bilo čeka nas zanimljivo proljeće. Zadnji europski izbori održani su od 22. do 25. svibnja 2014. Izbori se provode u svim zemljama članicama, a za sljedeći saziv bira se 705 zastupnika, od kojih će Hrvatska imati 12 umjesto sadašnjih 11 zastupnika.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST