Stranka rada i solidarnosti o reformi obrazovanja

Written by on 20/02/2019

Stranka rada i solidarnosti na danas održanoj pressici iznijeli su svoje stavove na temu kurikularne reforme.
Zapravo su podsjetili na svoje inicijative i prijedloge koji su se u međuvremenu pokazali točnima. Potpredsjednica stranke Jelena Pavičić Vukičevič je naglasila važnost učitelja u sistemu obrazovanja, koji je po njenim riječima najvrijednoje što hrvatski obrazovni sustav ima.

17sec
Učitelj nije osoba koja treba vršiti izbor akademskog sadržaja. To treba raditi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, fakulteti, i druge znanstvene ustanove.
Kroz zadnji primjer reformi učitelji bi trebali sastavljati npr. popis lektire.

Zaključila je da su kao stranka imali pravo kad su još prije 2 godine ustvrdili da je reforma obrazovanja nestručno i nekompetentno vođena, a bili smo ismijavani.

Gradska zastupnica Prof. Irena Cajner Mraović kaže da je obrazovna reforma trebala dati obrazovanje za 21. stoljeće, međutim…

U ovom slučaju nemamo polazište. Ne znamo kud idemo i što želimo postići. Postoje samo nagađanja da treba smanjiti količinu gradiva jer su djeca preopterećena, i onda se dogodi da se nastava Hrvatskog jezika i književnosti smanji za jedan sat tjedno, ali količina gradiva ostane jednaka. Mi inzistiramo na digitalizaciji i tabletima, a prema znanstvenim istraživanjima to uzrokuje višestruke štete.

Primjer sa lektirom, gdje je krenula rasprava je li Ježeva kučica dio lektire ili nije, pokazuje da se ne zna u kojoj smo sada fazi reforme. Umjesto obrazovanja za 21. stoljeće doživjeli smo totalnu konfuziju.

U području tjelesne i zdravstvene kulture. Znamo da su djeca sve manje fizički aktivna, da su sve manje motorički spretna i sve više pretila, no imamo li odgovor na te izazove ?
Profesorica Mraović završila je sa citatom jednog učitelja…

Književnica Milana Vuković Runjić prirodno, pričala je o knjizi koja je u krizi.

Učitelji ne žele biti odgovorni za tako nešto jer su onda izloženi pojedinačnim prigovorima roditelja. Ona uočava i nespremnost mnogih škola.

Pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić iznio je bombastičnu tezu koju temelji na posjetu Ministrice znanosti i obrazovanja južnoj koreji.

A ti dlanovnici koji su se nabavili za 8 i pol milijuna kuna, zapravo se mogu nabaviti za duplo manju cijenu. Potrbna je i obuka za njihovo rukovanje. Tu Lovrić vidi još jednu povezanost koja po njemu nije slučajna.

Projekt Škole za život samo je paravan.

I na kraju pozvao je ministricu da izvjesti o detaljima svoga puta u Južnu koreju i o tome kako se digitalna tehnologija primjenjuje u Korejskim školama. Stranka Rada i solidarnosti nije protiv suvremenih nastavnih metoda i tehnologija, a ima niz drugih područja osim informatike. Treba opremati školske kabinete i sportske dvorane na primjer. Iznio je i podatak da država u 2017. 2018 i do sada u 2019. gradi samo jednu školu. Sve ostalo plaća lokalna samouprava. Tako na primjer sportska dvorana u Babinoj gredi nije se makla sa iskopane rupe od 2012 godine !


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST