Što o hrvatskoj vanjskoj politici misli njezin bivši ministar Miro Kovač?

Written by on 11/09/2017

Foto: Facebook Miro Kovač

Nakon Slovenije i BiH svoje neslaganje sa hrvatskom vanjskom politikom javno je obznanila i Mađarska najavivši blokadu ulaska Hrvatske u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj, a sve zbog, po njima, lošeg odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.

Nije više i neka vijest kada se kaže da su neslaganja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, kada je u pitanju vanjska politika, sve veća.

Najviše prijepora u tim međusobnim odnosima izazvano je zbog njegove politike prema Ukrajini, a neslužbeno se na Pantovčaku mogu čuti i izjave kako premijer tako “minira” predsjedničin  susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zabrinjava me ruska reakcija na inicijativu za mirnu reintegraciju koju smo ponudili Ukrajini. S nedavnim posjetom Vesne Škare-Ožbolt i Morića Ukrajini, nisam bila upoznata i bila bih upozorila da nije dobro vrijeme za takvu inicijativu. U situaciji kada Međunarodna zajednica forsira Minski sporazum, mislim da treba postupati delikatnije. Mislim da treba uključiti Rusiju kako bi se raspravili detalji prije povlačenja takvih koraka, kritizirala je predsjednica Grabar Kitarović.

Sredinom listopada predsjednica odlazi na službeni put u Moskvu, gdje će se sastati s Vladimirom Putinom. To jest politički osjetljiv put, jer Hrvatska je članica EU i NATO-a, no istodobno je i višedimenzionalan jer predsjednica će s Putinom reaktivirati i dogovor oko gospodarskog rusko-hrvatskog foruma.

Što o njezinom putu u Rusiju, kao i mađarskoj blokadi hrvatskog ulaska u OECD misli bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač poslušajte ovdje:


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST