Zadar pod vodom, poplavljene ulice, škole, bolnica, groblje.. U Zadar hitno stižu premijer i predsjednica

Written by on 11/09/2017

Snažno nevrijeme pogodilo je jutros Zadar.

Obilna kiša poplavila je kuće i podrume, a zadarski Županijski centar 112 zatrpan je pozivima građana. Nastava je u pojedinim školama otkazana, dijelovi grada su bez struje, a poplavljen je i odjel intenzivne njege zadarske bolnice. Dolazak u Zadar najavili su premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo oko 190 litara kiše po metru četvornom što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara. Ovakva količina oborina zadnji je put u Zadru zabilježena 1986. godine, naveo je Grad Zadar te izdao upozorenje u kojem se građanima preporučuje da izbjegavaju korištenje cestovnog prometa.

Sve službe su na terenu, sva djeca i učenici koji su jutros stigli primljeni su u škole i vrtiće. Molimo građane da prate izvještaje u sredstvima javnog informiranja. Redovito ćemo im davati informacije i upute za daljnje ponašanje. Zbog nestanka struje koji se dogodio istovremeno s prolomom oblaka i snažnom kišom, crpke Odvodnje morale su biti prebačene na sustav napajanja agregatima. Također, pratite i informacije Vodovoda o kvaliteti i ispravnosti vode iz vodoopskrbnog sustava. Prema informacijama koje imamo, voda je u ovom trenutku ispravna za piće, navodi u priopćenju Grad Zadar.

Stožer civilne zaštite donio je odluku o odgodi nastave u poslijepodnevnoj smjeni u svim osnovnim i srednjim školama na području grada Zadra. Također, odgođene su i sve rasprave na tamošnjem Općinskom i Županijskom sudu.

Obilna kiša nanijela je prema prvim procjenama milijunsku štetu u zadarskoj Općoj bolnici. Najviše štete je pretrpjela Kirurgija i Jedinica intezivnog liječenja. Oštećena je oprema, otkazane su brojne operacije kao i specijalistički pregledi. Dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice potvrdio je za Novu tv da je odjel intenzivne njege poplavljen te je u tijeku zbrinjavanje pacijenata. Situacija je teška, hitne pacijente odmah zbrinjavamo, ali hladni pogon smo morali otkazati, rekao je dr. Karuc.

Također, u Zadru je zbog obilne kiše poplavljena i garaža trgovačkog centra. Supernova je danas cijeli dan zatvorena radi poplave. Nećemo raditi! Nadamo se da ćemo moći sutra otvoriti, ali kako stvari stoje, trenutno to ne možemo sa sigurnošću potvrditi, rekla je za Antenu Zadar direktorica Supernova centra Zadar, Iva Surić.

Dodamo i da je vodena bujica na Trgu pet bunara stvorila vodopade, a ulica Kreše Ćosića ispod parka Vladimira Nazora pretvorena je u bazen. Očekuje se da će nevrijeme na zadarskom području potrajati do kasnog poslijepodneva.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST